Vimmerbypolitiker åtalas för vapen på allmän plats

En politiker med uppdrag i kommunfullmäktige åtalas för att ha haft med sig ett hemmagjort vapenföremål på allmän plats i centrala Vimmerby. Åklagaren anser att brottet är grovt för att mannen haft vapnet för att försvara sig själv.

Vapnet har beslagtagits och det yrkas på att det ska förstöras.

Vapnet har beslagtagits och det yrkas på att det ska förstöras.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-03-16 14:24

Det var i januari i år som mannen, som är i 65-årsåldern, ska ha haft med sig ett hemmagjort vapenliknande föremål på Storgatan i centrala Vimmerby. Enligt åklagaren ska brottet betraktas som grovt eftersom mannen haft med sig vapenföremålet med syftet att använda det vid självförsvar.  

"Det innebär att det fanns "synnerlig fara" för att vapnet skulle kunna användas vid brott mot liv och hälsa", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Den åtalade mannen är sedan förra valet ersättare i kommunfullmäktige i Vimmerby. Han har under mandatperioden gått in som ordinarie ledamot för sitt parti vid flera tillfällen, dock inte sen förra våren. Han har inte avsagt sig uppdraget som ersättare, som gäller som längst till den 14 oktober i år.

Vimmerby Tidning har sökt politikern för en kommentar utan att få något svar.

Gruppledaren för det parti mannen tillhör känner inte till åtalet.

– Jag vet ingenting om det här. Han har inte varit med på något gruppmöte på ganska länge och vi har inte fått någon kontakt med honom i vårt nomineringsarbete, säger gruppledaren.

Tänker ni vidta några åtgärder?

– Vi ska diskutera den saken i och med att det nu dyker upp, men han finns inte med på vår lista i valet.

Fullmäktigepolitikern åtalas för brott mot knivlagen, grovt brott. Han förnekar brott. Vapenföremålet har beslagstagits. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om