Polisens spikmatta stoppade biljakten

En biljakt mellan Tuna och Oskarshamn, där den misstänkt narkotikapåverkade mannen bland annat ska ha vägrat att stanna på polismans tecken, slutade med att fordonet punkterades med spikmatta. Nu åtalas mannen, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i trakten.

Polien grep en man misstänkt för klotter natten mot fredag.

Polien grep en man misstänkt för klotter natten mot fredag.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2019-02-28 20:00

I den stämningsansökan som är inlämnad till Kalmar tingsrätt, skriver kammaråklagare Robert Knutsson bland annat att den misstänkte bilföraren har "visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”.

Utöver grov vårdslöshet i trafik åtalas mannen, som är i 40-årsåldern och bosatt i Hultsfreds kommun, även för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott, då han misstänks ha varit påverkad av narkotika vid tillfället.

Händelsen inträffade den i augusti 2018.

Polispatrullens intresse väcktes i höjd med Tuna då en polispatrull fick se en bil med en soffa på taket. Försöken att stoppa bilen var dock fruktlösa, utan mannen fortsatte att köra.

Jakten slutade först när bilisten hade kommit ut på E22:an och svängt söderut mot Oskarshamn, då åkte föraren i diket på grund av att däcken punkterats av polisens spikmatta.

Däremellan menar åklagaren i sitt åtal att den misstänka bland annat kört på fel sida vägen mot mötande trafik, kört på fel sida av refuger, kört åt fel håll i rondell, kört i avsevärt högre hastighet än tillåtet såväl på landsväg som i tätbebyggt område, aktivt försökt förhindra efterföljande polispatrull från att köra om honom, gjort flera omkörningar trots bristande sikt samt fortsatt färden även efter att fordonets däck punkterats med spikmatta varefter fordonet var uppenbart trafikfarligt.

”Genom N.N:s agerande tvingades andra trafikanter väja”, skriver bland annat kammaråklagaren. Vid tillfället ska mannen även haft en passagerare i bilen.

Utöver ovanstående åtalas mannen också för ytterligare ett fall av rattfylleri och ett fall av ringa narkotikabrott. Detta ska ha skett i en annan kommun i länet i mitten av januari 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!