Vimmerbybo odlade cannabis i köksfönstret och källaren

Polisen hade span på villan. I kikaren såg spanaren tydligt att det stod en frodig cannabisplanta i köksfönstret på villan i Vimmerby kommun. Polisen gjorde ett tillslag och i källaren upptäcktes en fullskalig knarkodling.

Polisen såg cannabisplantan i köksfönstret och slog till mot bostaden och hittade en hel odling av cannabis i källaren. Kvinnan i huset chockades när hon förstod att det var cannabis och inte chili som mannen odlade.

Polisen såg cannabisplantan i köksfönstret och slog till mot bostaden och hittade en hel odling av cannabis i källaren. Kvinnan i huset chockades när hon förstod att det var cannabis och inte chili som mannen odlade.

Foto: Polisen / TT-Bild

Vimmerby2023-05-22 11:38
undefined
Polisens spanare hade intresse av parets bostad och hittade mannens cannabisodling. Först en planta i köksfönstret sen resten i källaren.

Totalt rör det sig om ungefär ett halvt kilo cannabis som odlades i fastigheten.

"Jag odlade mest för skojs skull och hade ingen tanke på vad jag skulle göra med cannabisen" säger den Vimmerbybo i 40-årsåldern som nu åtalas för narkotikabrott av normalgraden i förhören.

Det är ett drygt år sen polisen intresserade sig för villan i Vimmerby kommun. Enligt förundersökningsprotokollet såg de två civilklädda spanarna en misstänkt cannabisplanta i köksfönstret. En av dem smög närmare och kunde med kikarens hjälp konstatera att det sannolikt rörde sig cannabis.

När de knackade på öppnade 40-åringens fru. Polisen frågade henne vad det var för planta i fönstret?

Hon såg ned i golvet innan hon svarade:

"Det får ni fråga min man om."

Chockad förstod hon att det var en husrannsakan på grund av misstänkt narkotikabrott i deras hem och hon svarade polisen att det fanns en odling i källaren. Där påträffade polisen ytterligare tolv cannabisplantor samt fullskalig utrustning för odlingen som belysningsanordning och växtnäring.

Kvinnan uppger i förhör att hon inte kände till att det var cannabis mannen odlade. Hon säger att hon trodde att både plantan i köksfönstret och plantorna i mannens arbetsrum i källaren var chiliplantor.

undefined
I källaren hade 40-åringen en odling av cannabis. Han säger att han började odla "för skojs skull" och att han inte hade för avsikt att sälja knarket när det blev klart.

När 40-åringen kom hem kort senare erkände han utan omsvep att det var han som odlade cannabisen. I förhören har han berättat att han odlat en del annat tidigare, till exempel chili, och att han fick ett infall att testa att odla cannabis.

Enligt stämningsansökan har 40-åringen odlat knappt 508 gram cannabis. I missbrukarled är värdet för en sån mängd cirka 50 000 kronor.

Han förnekar dock att han haft avsikt att sälja cannabisen eller använda den själv. Han uppger att han inte vet vad han skulle göra med odlingen när det var dags för skörd eller hur man skördar.

Han säger också att frun inte har något alls med odlingen att göra.

Det är också bara han som åtalas. Åtalet avser narkotikabrott av normalgraden. Ett brott som kan ge fängelse som längst i tre år. 

I fjol dömdes ett par i 50-årsåldern i Vimmerby till fängelse i fem respektive två år och sex månader för att ha odlat cannabis på tre platser. I det fallet rörde det sig om över 20 kilo som framställts och ett och ett halvt kila som sålts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!