Platt fall för höstmarknaden – så få knallar kommer

På lördag är det dags för höstmarknad i Vimmerby, men besökarna kommer inte att mötas av det sedvanliga myllret i stan.

"Jag tycker väl kanske att vi hade kunna avstå marknaden en gång. Marknaderna kostar på i kommunens kassa naturligtvis och vi får engagera oss och stänga av gator och ta hand om saker", säger kommunens driftchef Tomas Larsson.

"Jag tycker väl kanske att vi hade kunna avstå marknaden en gång. Marknaderna kostar på i kommunens kassa naturligtvis och vi får engagera oss och stänga av gator och ta hand om saker", säger kommunens driftchef Tomas Larsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-04 15:31

Sista ansökningsdagen har passerat och endast omkring 15 knallar har anmält sig. 

– Det blir en komprimerad marknad, kan man säga. En liten minimarknad, säger Tomas Larsson, driftchef på kommunens gatukontor.

Varför blir det så få knallar?

– Det kan man fråga sig. Vi hade absolut ambitionen att det skulle bli större men det är helt enkelt inte fler än så som har anmält sig. 

På vårmarknaden tidigare i år var torget fyllt av ett 50-tal försäljare.

– Nu blir det annorlunda, vi minskar ner ytan och ska vara runt Rådhustorget. Storgatan och Västra Torggatan stängs av för trafik men sedan kommer Norrtullsgatan och parkeringen på torget att vara öppen som vanligt. Vad gäller de knallar som kommer är det inget som sticker ut, det blir kläder, leksaker, munkar, annan mat och lite diverse, säger Tomas Larsson.

undefined
Så kan en en vanlig marknad i Vimmerby se ut. Höstmarknaden 2022 blir mycket mindre och koncentreras till Rådhustorget. "Det blir en komprimerad marknad", säger driftchefen Tomas Larsson.

Marknader har pågått i Vimmerby sedan 1500-talet och uppdraget att genomföra tre om året i är fast förankrat i Stadsrättigheterna från tidigt 1600-tal. Hade Tomas Larsson fått bestämma hade han ruckat på det.

– Jag tycker väl kanske att vi hade kunna avstå marknaden en gång. Marknaderna kostar på i kommunens kassa naturligtvis och vi får engagera oss och stänga av gator och ta hand om saker. Med det sagt så är det jättetrevligt med en tradition, säger Tomas Larsson.

Kan man ens kalla det marknad i den här omfattningen? 

– Jag vet inte riktigt. Vi kommer att gå ut med information på hemsidan och kalla det för en mindre höstmarknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!