Alltsedan Pippi landade på bokhandelsdiskarna 1945 har tjejen med röda flätor blivit en symbol för styrka och rättvisetänk. Men första versionen av Pippi var faktiskt en födelsedagspresent redan 1944, till Astrid Lindgrens dotter Karin, på tioårsdagen den 21 maj.
– Vi firar Pippi just den 21 maj, vi tycker att det är det mest officiella datum man kan hitta i och med att det är Karins födelsedag, och det var ju hon som myntade namnet Pippi Långstrump, säger Sofia Johnsson, verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs.
Hon böjer nacken för att kika upp i den tre hundra år gamla almen på Näs, som fått bli förebild för sockerdricksträdet. Pippi till ära hänger sockerdricksflaskor och dinglar i de ännu friska grenarna. Ingen almsjuka här, inte.
– Vi är så spända inför den här dagen, det ska bli riktigt skojigt att få hylla och lyfta fram Pippi lite extra. Annars är ju vi en plats där Astrid Lindgren är mest i fokus, och figurerna mera i periferin. Men Pippi hör definitivt hemma här, säger hon.
Alla barn som kommer till Näs under födelsedagen får guldpeng med choklad, sockerdricka och glass. Så långt lagret räcker.
Och går man en tipspromenad får man en ”riktig” hård guldpeng. På kvällen kan man få veta mera om Astrid Lindgrens erfarenheter av att spela teater som barn i Sveasalen i Vimmerby och om de allra första Pippiuppsättningarna.
– Det är Martin Hellström, som är otroligt påläst i ämnet, som håller en föreläsning i samarbete med Litteraturnod Vimmerby. Sedan har vi en konsert som vi är väldigt glada att vi fått till, Sarah Riedel med Sommarorkestern, med duktiga musiker som alla har anknytning till Astrid Lindgrens Värld.
Sofia Johnsson hintar om blandad repertoar, när Sarah Riedel, som gjort en hel del musik tillsammans med sin far Georg Riedel, gästar Pippis hemstad.
– Det blir både eget material och låtar på temat, och jag tror på utsålt, det är bara några få biljetter kvar.
Skansen firade med stort Pippikalas helgen 10-11 maj, på Filmbyn Småland firades Pippi med tårtkalas i påskas och i samband med Upptäckardagen och det blir Pippitouch på sommarens lunchunderhållning med musik och akrobatik. På biblioteket väljer man att fira Pippi under hösten, troligen i samband med den årligen återkommande Astrid-veckan, vecka 46.
Lite frihet i val av datum, i Pippis anda, alltså. I Astrid Lindgrens Värld firas inte Pippi. Inte mer än vanligt. Här väljer man att ta fasta på nioåringen som säger ”fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur”.
– Hos oss är Pippi i fokus varje dag. Hon firas ju på olika sätt runt om i landet, och vi har givetvis diskuterat det här, men har landat i att vår utgångspunkt är att vi har böckerna och berättelserna att förhålla oss till. Där är Pippi ett barn. Inte 80 år, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.
Två av de stora i parken fyller jämnt i år. Förutom Pippi är det 70 år sedan Karlsson på taket gjorde entré i barnlitteraturen.
– Det kommer att märkas på delar av sortimentet i butikerna. Men vi gör ingen stor grej av det heller. Återigen – hos oss är karaktärerna i den ålder som de beskrivs i böckerna, det blev inget extra när Emil fyllde 60 eller kring Karlsson 70 heller. Vi är måna om att inte spräcka illusionen, som vi så ofta pratar om.