Ambulanspersonalen slår larm om kritisk situation

Läget i ambulansverksamheten är akut och än finns ingen lösning i sikte. Nu slår personalen larm och beskriver en situation där flera, bland annat chefen, sagt upp sig på grund av arbetsmiljön. "Vi har nått en gräns", säger sjuksköterskan Sasja de Geest.

Vimmerby Tidning träffar Jörgen Pettersson, Emma Ideström Kull, Maria Ewing, Ingela Schröder, Sasja de Geest och Victoria Gustafsson för att prata om det allvarliga läget för ambulansen i Vimmerby.

Vimmerby Tidning träffar Jörgen Pettersson, Emma Ideström Kull, Maria Ewing, Ingela Schröder, Sasja de Geest och Victoria Gustafsson för att prata om det allvarliga läget för ambulansen i Vimmerby.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-02-27 13:23

På måndagen skrev Vimmerby Tidning om att Region Kalmar län nu söker en ny chef för ambulansen i Vimmerby, Hultsfred och Virserum efter att den tidigare chefen valt att sluta. Senare på dagen la ambulanspersonalen i Vimmerby själva fram sin oro i en insändare, där man menar att det inte är säkert att det finns en ambulans inom rimligt avstånd för den som blir sjuk.

På tisdagen besöker Vimmerby Tidning ambulansstationen för att prata om bland annat bristen på resurser och oron för hur sommaren ska bli. Kommer man att få någon semester överhuvudtaget? Läget är, menar gruppen allvarligt och blir inte bättre.

– Vi är kort om personal och saknar två heltidstjänster, men det är inte heller hela sanningen eftersom vi också har folk som sagt upp sig. De kommer att sluta inom den närmsta tiden och tjänsterna har inte tillsatts än, säger ambulanssjuksköterskan Maria Ewing.

Flera i gruppen som Vimmerby Tidning möter säger att de funderat på att byta jobb på grund av arbetssituationen. 

– Anledningen till att man trots stannar är att man trivs så bra här, det är inte jobbet i sig som är problemet, säger Emma Ideström Kull. 

– Jag tror inte att gräset är grönare på andra sidan men det finns en gräns för hur mycket man orkar här och nu, säger Maria Ewing.

Den 1 oktober förra året infördes dygnsvila och verksamheten gick över på att jobba delade dygn. Beslutet togs på våren. Även om arbetsgruppen inte är kritiska till förändringen i sig så menar det att sättet övergången hanterades på hade kunnat vara bättre.

– Vi står bakom beslutet men det skulle ha gått till på ett annat sätt. Våra chefer satt lugnt i båten och väntade över sommaren och det var först i slutet av september som man började fundera. Då fanns inga förutsättningar och inte heller tillräckligt med personal för att täcka alla rader, säger Maria Ewing.

undefined
"Risken är att det blir sjukskrivningar istället, och fler bilar som får stå stilla. Vi orkar inte jobba hur mycket som helst och behöver semester och återhämtning", säger Jörgen Pettersson (höger), här på bild med Ingela Schröder och Emma Ideström Kull.

Victoria Gustafsson är fackligt skyddsombud på arbetsplatsen och utifrån den rollen är hon orolig.

– Personalens oro i kombination med en ökad arbetsbelastning gör att facket tycker att det hela är skrämmande. Vi får inga besked från ledningen kring hur vi ska lösa den här situationen. Vi har ställt frågan men får inga konkreta svar, säger hon.

Arbetsgruppen beskriver verksamheten som väldigt sårbar och sedan den 1 oktober råder både ledighetsstopp och stopp för utbildningar för personalen. Man är helt enkelt inte tillräckligt många för att klara schemat och det påverkar både personalen och patienterna som är i behov av ambulans. Bland annat har dagbilen på helgerna stått avställd sedan i höstas.

– I och med att vi inte har bemanning för att bilarna ska rulla så blir det patienter som drabbas. Är man sjuk så kanske man inte får hjälpen man behöver i tid, säger Victoria Gustafsson.

– Man vill inte hamna där att man inte kommer i tid eller är för få på plats. Då är det vi som står där med anhöriga och patienter och får ta skiten för det i slutändan, säger Sasja de Geest.

– Vi är en sådan liten grupp och i en liten stad, folk vet vilka vi är och om någon blir drabbad blir det vi personligen som får stå till svars för det, samtidigt som vi själva tycker att situationen är förkastlig och inte kan göra mer än vi redan gör, säger Maria Ewing.

undefined
Dagbilen på helgerna har stått stilla sedan i höstas för att schemat ska kunna fungera. "I och med att vi inte har bemanning för att bilarna ska rulla så blir det patienter som drabbas", säger Victoria Gustafsson.
undefined
"Vi har varit tysta, accepterat situationen och kämpat. Vi är en bra grupp men när chefen kom med beskedet kände vi att vi nått en gräns", säger Sasja de Geest (höger), här på bild tillsammans med Maria Ewing (vänster) och Victoria Gustafsson (mitten).

Det är fortfarande, enligt personalgruppen, inte klarlagt hur schemat ska lösas över semesterperioderna.

– Risken är att det blir sjukskrivningar istället, och fler bilar som får stå stilla. Vi orkar inte jobba hur mycket som helst och behöver semester och återhämtning, säger Jörgen Pettersson.

Att chefen valt att sluta skapar också ytterligare oro hos personalen och det var efter det beskedet som gruppen bestämde sig för att skriva insändaren. Arbetsgruppen efterlyser nu fler kollegor och en lite mer vaken och framåtblickande ledning.

– Vi vill gå tillbaka till en normaldrift med delat dygn och kollegor så att det räcker, där vi inte behöver vara oroliga, har vikarier, kan gå utbildningar och kan söka ledighet. Det tycker man skulle vara normalt men så är det inte idag, säger Maria Ewing.

– Vi har varit tysta, accepterat situationen och kämpat. Vi är en bra grupp men när chefen kom med beskedet kände vi att vi nått en gräns, säger Sasja de Geest.

– Vi behöver en lösning nu, säger Emma Ideström Kull.

Vimmerby Tidning fortsätter att skriva om läget hos ambulansen. Håll utkik på sajten efter fler artiklar!

undefined
Den tidigare ambulanschefen för Vimmerby, Hultsfred och Virserum har valt att sluta och nu letar regionen efter en ersättare. Att chefen slutat är bara en sak i raden av sådant som skapar oro hos personalen just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!