Vimmerbyungdomar får dela på 160 000 kronor

Nu har Vimmerby IF utsett vilka ungdomar som får dela på 160 000 kronor från Ansgarius-stiftelsen. Samtidigt meddelar föreningen att satsningen på studiepengar är över.

16 stipendiater får 10 000 kronor vardera. "De här pengarna gör stor nytta", säger Budo Ericsson i Vimmerby IF.

16 stipendiater får 10 000 kronor vardera. "De här pengarna gör stor nytta", säger Budo Ericsson i Vimmerby IF.

Foto: Magnus Strömsten/Vimmerby IF

Vimmerby2024-01-23 17:00

Stipendiet infördes för åtta-nio år sedan och har varit en del av Vimmerby IF:s arbete med lokal integration. Ungdomar i 19-25-årsåldern, med utomnordiskt ursprung, har kunnat söka pengar till sina eftergymnasiala studier.

I år är det 16 ungdomar som får 10 000 kronor var. 

– Det uppskattas verkligen och kommer vara till stor nytta nu när böckerna är så dyra, säger Jonis Fenikh som utbildar sig till jurist i Stockholm.

– Detta ger mig en ovärderlig hjälp i mina studier, säger Tahmina Mohammad som läser samhällsvetenskap i Linköping.

Här är årets stipendiater: Herolind Mataj, Ibrahim Assaf, Khaled Bahadurim, Jonis Fenikh, Aziz Abdul Majed, Jaafar Mohammed, Hanin Mohammed, Kamiran Reshou, Josef Fenikh, Alba Omega, Adiya Mohammad, Tahmina Mohammad, Jihad Assaf, Ali Mohammed, Sara Assaf och Shala Ishik.

Budo Ericsson i Vimmerby IF var med och drog igång den här satsningen i mitten av 2010-talet.

– Det började med att Bengt Ansgarius kontaktade oss och ville hjälpa till i vårt integrationsarbete. Gemensamt kom vi fram till att stötta ungdomar som ville fortsätta studera efter gymnasiet. Det passade både föreningen och Ansgarius-stiftelsen perfekt. Bengt avsatte en miljon kronor, vilket vi är otroligt tacksamma för.

Nu har alla pengar delats ut. Därmed är uppdraget slutfört.

– Vi ville inte bränna allt på ett bräde, utan vi spred ut pengarna över en längre tid. Varje år har 8-16 ungdomar fått ta del av potten, säger Budo Ericsson och fortsätter:

– Jag är glad och stolt över resan vi gjort. Pengarna har betytt massor för ungdomarna, när studiebidragen och studielånen inte har räckt till.

Kommer VIF fortsätta arbetet på något annat sätt nu när samarbetet med Ansgarius-stiftelsen är över?

– Vi får diskutera det inom föreningen. Det här var lite utanför vår ordinarie ram, men vi jobbar hela tiden med inkludering i samhället. Det jag tänker på närmast är att vi ska ha en stor avslutning i sommar och dokumentera vad pengarna från Ansgarius-stiftelsen har betytt för ungdomarna. Målsättningen är att samla så många studenter som möjligt, säger Budo Ericsson.

• Ansgarius-stiftelsen grundades 1983 av den nu framlidne företagsledaren Bengt Ansgarius Svensson, som var vd för Gullringshus i många år. 

Ali Mohammed spelade i VIF:s A-lag, innan han flyttade för studier. Många av stipendiaterna har en bakgrund i föreningen – men det har inte varit något tvång.
Ali Mohammed spelade i VIF:s A-lag, innan han flyttade för studier. Många av stipendiaterna har en bakgrund i föreningen – men det har inte varit något tvång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!