Pausläge råder i turismbranschen

Vänta och se. Så kan man summera läget för lokala företagare inom turismnäringen i Vimmerby. Hoppet står till att säsongen förskjuts och kan pågå längre i sommar.

Nina Eklund är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell som har öppnat upp sin uteservering och därmed kunnat hålla uppe försäljningen av luncher.

Nina Eklund är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell som har öppnat upp sin uteservering och därmed kunnat hålla uppe försäljningen av luncher.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-04-27 06:00

Efter att ha stämt av med tre lokala företag inom turismnäringen i Vimmerby kan man konstatera att det är stor ovisshet som råder. Alla är överens om att följderna av coronapandemin har gjort att den första delen av turismsäsongen i maj och juni är körd. Det stora problemet är dock ovissheten som råder kring när det kan komma igång.

– Allt är liksom ställt på paus just nu. Folk väntar och ser, säger Annelie Rimås som är vice VD på Björkbacken Turism med verksamhet inom såväl hotell, camping och stuguthyrning.

Hur påverkas verksamheten av krisen?

– I nuläget är restaurangdelen igång med luncher. I övrigt är det tufft. Vi har fått permittera stora delar av personalen och de runt 60 sommarjobbare som normalt krävs för att driva runt verksamheten under högsäsong väntar också på besked när vi kan köra igång. Vi har en bra dialog med dem och alla har förståelse för att den extrema situation som råder och är redo att dra igång med kort varsel när det behövs, säger Annelie Rimås.

På Vimmerby Stadshotell råder en liknande situation. De 30-talet tilltänkta sommarjobbarna får vänta på besked. Ordinarie personal har dessutom permitterats på mellan 40 och 60 procent.

– Vi håller bemanningen på en nivå som gör att vi i alla fall kan hålla öppet. Det är mycket pussel med timmar för att få det att fungera, säger Nina Eklund som är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell och upplever att lunchserveringen ändå hållit sig på en god nivå.

– Vi har öppnat upp uteserveringen nu med lite glesare möblerat och det är många som har tagit chansen att nyttja den de senaste dagarna. Det är trögare att få folk att gå ut och äta på kvällarna, säger Nina Eklund.

undefined
Staffan Samuelsson på Oxgården i Vimmerby har fått avboka allt i maj och juni, men hoppas att säsongen kan komma igång och vara lite längre.

Staffan Samuelsson som driver boendet Oxgården i Vimmerby har redan gett upp hoppet om att få ta emot några gäster i maj och juni.

– Alla väljer att avboka i början av säsongen. Förhoppningen är förstås att det kan komma igång som vanligt igen senare i sommar, men det känns väldigt ovisst med tanke på att ingen kan ge ett besked om när. Vi kommer att erbjuda fri ombokning för alla gäster så länge som det ovissa läget råder, säger Staffan Samuelsson som närmast kommer att fokusera på att öppna sitt musteri i Djursdala.

– Det är mycket folk som vill komma ut i naturen nu så det känns angeläget att komma igång med musteriet och restaurangverksamheten där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!