Så många P-böter skrevs ut i Vimmerby under förra året

Antalet parkeringsanmärkningar ökade i Vimmerby under år 2020 med nästan nio procent. Men vad det beror på har kommunens trafikingenjör Jonas Johansson svårt att svara på.

Foto: Kollage

Vimmerby2021-02-24 06:00

– Det är rätt knepigt att sätta fingret på vad det skulle bero på. Har pandemin spelat roll? Nej, det borde ju vara samma förare ändå. Jag har ingen statistik på det, men jag tänker att det borde varit färre turister förra året än 2019. Så det borde inte vara att vi har en ökad turism, utan snarare att det är något annat än turismen det beror på, säger Jonas Johansson.

2 675 parkeringsanmärkningar skrevs ut under förra året i Vimmerby kommun. Det är 217 fler parkeringsanmärkningar under 2020, jämfört med 2019, vilket är nästan en nioprocentig ökning. Det gör att Vimmerby kommun är den kommun i länet som ökat antalet parkeringsanmärkningar allra mest, enligt en sammanställning av statistik från Transportstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har gjort. 

Har ni ökat parkeringsövervakningen?

– Nej, det är exakt samma som tidigare. 

undefined
Stora Torgets parkering är en återkommande plats när det skrivs parkeringsanmärkningar.

Enligt Jonas Johansson sker flest parkeringsanmärkningar i Vimmerby stad.

– Det är Stora Torget, Sevedegatan och Storgatan, där det är trångt i innerstan. Det är väl inget som är förändrat så mycket, säger han.

– De vanligaste felen som görs är en felinställd p-skiva; att man kanske stått för länge, sen att man missar p-skiva helt, det är ju tråkigt. Vi är ju i en stad som är väldigt generösa tycker jag med just p-skiva och inte har massa betalparkeringar överallt.

Andra vanligt förekommande anmärkningar handlar om parkering för nära vägkors, eller parkering där det är parkeringsförbud. 

Enligt Transportstyrelsens siffror så har det utfärdats parkeringsanmärkningar till ett belopp på närmre 1,2 miljoner kronor i Vimmerby kommun, under 2020. Hur höga bötesbeloppen är, är ett politiskt beslut som fattas på kommunnivå. Det lägsta beloppet för en parkeringsanmärkning i Vimmerby kommun ligger på 300 kronor och rör felinställd p-skiva eller att p-skiva saknas. Det högsta beloppet ligger på 1100 kronor och rör parkering där det råder förbud att stanna på platsen och parkering på handikapplats för rörelsehindrade. När det gäller den sistnämnda så har antalet minskat under 2020 jämfört med 2019.

– Vi hade 60 stycken 2019 och vi hade 36 under 2020. Där har man då blivit bättre från 2019 till 2020. Annars det som dominerar är det som är lägst på taxan, säger trafikingenjör Jonas Johansson. 

undefined
Antalet parkeringsanmärkningar där någon felaktigt har parkerat på handikapparkering har nästan minskat med hälften från 2019 till 2020.
Sevedegatan i centrala Vimmerby är en plats där många fått parkeringsanmärkningar.
Sevedegatan i centrala Vimmerby är en plats där många fått parkeringsanmärkningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!