Över 170 viltolyckor i Vimmerby i år – här sker flest

Drygt 170 viltolyckor har anmälts i Vimmerby kommun hittills i år. Mer än var femte har skett österut på riksväg 40.

Här sker de flesta olyckorna. Riksvägarna österut och norrut från Vimmerby stad före kommer mest. Men det sker viltolyckor på många ställen. Även på gatuadresser i Vimmerby stad.

Här sker de flesta olyckorna. Riksvägarna österut och norrut från Vimmerby stad före kommer mest. Men det sker viltolyckor på många ställen. Även på gatuadresser i Vimmerby stad.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-09-22 18:00

Men de flesta älgkollisionerna sker västerut. Det visar en sammanställning av de viltolyckor registrerade hos Nationella Viltolycksrådet från nyårsdagen fram till den 22 september. Det rör sig totalt om 171 viltolyckor i Vimmerby kommun. Det är något färre än motsvarande period förra året.

Det ligger i linje med den bild eftersöksjägaren Thomas Eklund i Vimmerby har.

– Just nu är det extremt lugnt, vi har väldigt få viltolyckor just nu, säger han.

Av alla viltolyckor är 129 rådjursolyckor, 24 är kollisioner med vildsvin, nio är älgolyckor och kron- och dovvilt står för fyra olyckor vardera.

– Älgolyckorna minskar markant. Snittet per år de senaste tio åren ligger på 27 i Vimmerby, säger Thomas Eklund.

Den mest utsatta sträckan för viltolyckor är riksväg 40 mellan Åkeborondellen och kommungränsen mot Västervik. Där har 38 olyckor skett i år. Det är mer än var femte viltolycka.

Näst flest viltolyckor sker på riksväg 23/34 mellan Vimmerby och länsgränsen mot Östergötland. Där har det hittills i år skett 28 viltolyckor. 

Sträckorna söderut på riksväg 23/34 och västerut på riksväg 40 ligger betydligt lägre med sju viltolyckor vardera från januari till september. Noterbart kan vara att tre av de sju viltolyckorna mellan Åkeborondellen och Mariannelund är älgolyckor.

Av de 24 vildsvinsolyckorna i kommunen är det främst östra delen av riksväg 40 och vägar kring Gullringen och Södra Vi som drabbas, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Vad ska bilister tänka på för att undvika viltolyckor?

– Man ska vara extra noga i gryning och skymning, det är då viltet mest rör sig. Risken för viltolyckor ökar inte på grund av älgjakten, säger Thomas Eklund.

– Kommer det upp vilt på vägen, försök att styra mot djurets bakända om man hinner.

Han säger också att det är vanligare med viltolyckor när det är mycket snö och kallt.

– Då går viltet ut på vägen för att slippa kliva i hög snö och för att slicka i sig av vägsaltet.

Vad ska man göra om olyckan är framme?

– Man ska alltid ringa och anmäla viltolyckor med klövvilt och det är 112 som gäller, även om det inte finns personskador eller om man bara tror sig ha kört på ett vilt. Många ringer tyvärr polisen på 114 14 och riskerar hamna i långa väntetider. Sen ska man märka ut platsen. Gärna med en vanlig plastpåse och vara tillgänglig så vi eftersöksjägare kan ringa för fler uppgifter.

Rådjursolyckor är fortfarande den vanligaste viltolyckan. I Vimmerby är två vägsträckor särskilt utsatta för risken för viltolyckor.
Rådjursolyckor är fortfarande den vanligaste viltolyckan. I Vimmerby är två vägsträckor särskilt utsatta för risken för viltolyckor.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!