Över 100 000 har samlats in till familjen Berisha

Lite mer än åtta månader har passerat sedan familjen Berisha utvisades från Sverige till Kosovo efter 15 år i Sverige. Nu väntar familjen fortsatt på ett positivt besked som gör att de kan återvända till Sverige. I Vimmerby är engagemanget fortsatt stort för familjen.

Familjen Berisha, Lennart Nilsson, Carina Johansson

Familjen Berisha, Lennart Nilsson, Carina Johansson

Foto: Privat/Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-07-21 06:00

– Familjen Berisha bor väldigt dåligt någonstans i Kosovo. De har tak över huvudet, men inte mer. Det är mögligt och det luktar illa och är förmodligen en plats där människor inte borde bo. De har bott hyggligt förut, men bara haft ett rum att dela på sedan den 4 november när de utvisades, berättar Lennart Nilsson, som känt familjen länge och har kontakt med dem. 

Hur ser deras dagar ut i Kosovo?

– De kan inte gå ut, de är rädda för sitt liv. Just nu har de covid och är svårt sjuka. De mår psykiskt väldigt dåligt och nu också kroppsligt dåligt med 40 graders feber hela familjen i stort sett, säger Nilsson. 

Det var i maj som pappa Halil Berishas ansökan om uppehåll- och arbetstillstånd avslogs. En överklagan ligger hos förvaltningsrätten, men något beslut har ännu inte kommit. 

Innan familjen utvisades från Sverige drogs en insamling igång, "Tio Tomma Händer". 

– Det kom in ungefär 90 000 kronor, så de hade ungefär 80 000 i kontanter med sig ner till Kosovo i november, säger Lennart Nilsson och berättar att en enskild privatperson har skänkt runt 25 000 kronor. 

Sedan dess har engagemanget fortsatt och pengar fortsätter att nå familjen. Lennart Nilsson uppskattar att det totalt har kommit in runt 120 000 kronor. 

Vimmerbybon Carina Johansson har engagerat sig i familjens öde.

– Jag brinner för dem, många gånger sitter man hemma och tycker synd om folk man hör om på tv, man tänker att man borde göra något, men det blir inget av det. Men för familjen Berisha kan man göra något, säger hon. 

På sin facebook skrev hon ett inlägg där hon uppmanade andra att skänka pengar till insamlingen. Det har genererat ungefär 10 000 kronor. Hon har själv aldrig träffat familjen, men hennes yngsta dotter har gått i samma klass som sonen Alkind.

– Alkind skulle ha tagit studenten i år med sina kompisar, precis som min dotter gjorde. Systrarna Enisa och Eliza skulle gått på sommarlov men har inte fått göra det – det är orättvist. Jag visste att de pengar som var insamlade var nästan slut och jag tänkte att jag måste hjälpa dem så de får det viktigaste, säger Carina Johansson och fortsätter:

– Jag hoppas att de får komma hit snart och att jag ska få träffa dem. 

Uppdatering 21 juli: Lennart Nilsson har varit i kontakt med familjen Berisha som meddelar att de nu mår bättre efter covidinsjuknandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!