Boende pÄ Granen rÀdda hur det blir med omsorgen

BÄde hyresgÀster pÄ Granen och den politiska oppositionen i kommunen stÀller sig frÄgande till majoritetens ambition att försöka sÀlja Granen. "Vi Àr rÀdda över vad som kan hÀnda med vÄr Àldreomsorg" sÀger Birgit Andersson som bott pÄ Granen i mÄnga Är.

Fastigheten Granen i centrala Vimmerby bestÄr av ett 60-tal lÀgenheter. I dagslÀget köar ungefÀr 120 personer för en lÀgenhet pÄ Granen. En vÀrdering som gjorts pekar pÄ 54 miljoner kronor. Nu ser kommunen över flera förutsÀttningar innan man ska fatta beslut om att lÀgga ut den till salu eller inte.

Fastigheten Granen i centrala Vimmerby bestÄr av ett 60-tal lÀgenheter. I dagslÀget köar ungefÀr 120 personer för en lÀgenhet pÄ Granen. En vÀrdering som gjorts pekar pÄ 54 miljoner kronor. Nu ser kommunen över flera förutsÀttningar innan man ska fatta beslut om att lÀgga ut den till salu eller inte.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-11 14:10
undefined
Birgit Andersson har bott pÄ Granen i mÄnga Är. Hon sÀger att det finns en oro för vad som kan hÀnda med Àldreomsorgen om kommunen sÀljer Granen till en privat Àgare.

Hon Àr en av hyresgÀsterna i fastigheten som Àgs av Vimmerby kommun sen 30-talet Är tillbaka. NÀr planerna att sÀlja Granen till en privat Àgare Äter Àr aktuella tÀnker hon och andra hyresgÀster i första hand pÄ Àldreomsorgen.

– Vi tycker inte det Ă€r sĂ„ roligt om de lĂ€gger över det ocksĂ„ till privat regi, sĂ€ger Birgit Andersson.

Hon berÀttar att företrÀdare för kommunen och Vimarhem var pÄ besök för bara ett par veckor sen.

– Men att det finns tankar pĂ„ att sĂ€lja var det ingen som sa nĂ„got om, sĂ„nt fĂ„r vi lĂ€sa om i tidningen.

Hur Àr det med allmÀnna utrymmen och aktiviteter pÄ Granen?

– Vi hyr som vanliga lĂ€genheter och ordnar en del aktiviteter sjĂ€lva. Det finns en kommunal aktivitetsgrupp ocksĂ„, men det har varit stilla i tvĂ„ Ă„r pĂ„ grund av pandemin, men nu ska de komma i gĂ„ng ocksĂ„, sĂ€ger hon.

Hon pÄpekar att det Àr ont om lokaler.

– Tidigare hade vi Granebo och Tornsalen som var jĂ€ttebra för festligheter och andra aktiviteter och ett bibliotek. Allt det Ă€r borta och har blivit kontor. Nu har vi bara matsalen kvar.

undefined
Vimarhems vd Johan Oléhn tycker att Granen Àr en bra fastighet, men sÀger samtidigt att det Àr bÀttre att en privat aktör köper Àn att Vimarhem köper. "Det öÀr sÀkert inga problem att sÀlja den" sÀger han.

Granen Àr byggd 1993 och bestÄr av drygt 60 lÀgenheter. BostÀderna hyrs ut genom Vimarhem och efterfrÄgan Àr stor.

– Det Ă€r runt 120 i kö till Granen just nu, sĂ€ger Johan OlĂ©hn, vd för Vimarhem.

Finns det nÄgot intresse frÄn Vimarhem i det fall det blir en försÀljning av Granen?

– Det Ă€r en bra fastighet och jag ser inga problem att sĂ€lja den om nu skulle bli sĂ„. Men jag tror att det Ă€r bra om det kommer in en extern aktör med icke kommunala pengar, Ă€ven om vi inte har nĂ„gra skattepengar i vĂ„r verksamhet har vi Ă€ndĂ„ kommunal borgen, sĂ„ det Ă€r nog att föredra nĂ„gon annan köpare Ă€n det kommunala bostadsbolaget, sĂ€ger Johan OlĂ©hn.

undefined
OppositionsrÄdet Helen Nilsson (S) ser inget större intresse i partiet för att sÀlja Granen och radar upp flera frÄgor hon vill se svar pÄ först.

OppositionsrÄdet Helen Nilsson (S) Àr tveksam till en försÀljning och er flera frÄgetecken som behöver rÀtas ut.

– Det enda vi hört Ă€r att majoriteten öppnat för en försĂ€ljning och har inte haft nĂ„gon diskussion i vĂ„r grupp Ă€nnu. Det Ă€r mycket som behöver genomlysas först. Vad Ă€r orsaken till en försĂ€ljning? Vad betyder det ekonomiskt för kommunen? Det har investerats en del i fastigheten sen frĂ„gan senast var aktuell, sĂ€ger Helen Nilsson.

– Hur tas det emot av de boende och vad blir det för hyror om nĂ„gon privat tar över?, sĂ€ger hon.

Granen Vimmerby Birgit Andersson
Granen Vimmerby Birgit Andersson
Karta: Granen i Vimmerby
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!