Mobilreglerna skiljer sig mellan Vimmerbys skolor

Enligt Tidöavtalet ska grundskolan så småningom bli mobilfri, men än så länge är det inte lag på det. I dagsläget ser reglerna kring elevernas mobilbruk olika ut på Vimmerbys två högstadieskolor. "Det är en grej som har lyfts fram som ojämställd", säger Elis Åström, elevrådsordförande på AL-skolans högstadium.

På Astrid Lindgrens skolas högstadium finns en policy om mobilfri skoldag. Så har det varit i ungefär fem års tid och regeln finns till för att öka studieron och tryggheten i skolan.

På Astrid Lindgrens skolas högstadium finns en policy om mobilfri skoldag. Så har det varit i ungefär fem års tid och regeln finns till för att öka studieron och tryggheten i skolan.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-03-07 05:30

Ett sorts mobilhotell där telefonerna får bo från det att skoldagen börjar till det att den är slut är åtgärden som Astrid Lindgrens skola har tagit till för att eleverna inte ska scrolla sig igenom skoldagarna. Det innebär att deras privata mobiler inte får användas ens under rasterna. Men det är inget nytt, utan har varit så i ungefär fem års tid.

– Regeringen arbetar just nu för att det ska bli mobilfria skoldagar på alla skolor i Sverige, så vi är ju på rätt väg där tänker jag. Vi ser stora vinster i att ha det så, säger Josephine Svensson, rektor för årskurs 7-9. 

undefined
På Astrid Lindgrens skolas högstadium finns en policy om mobilfri skoldag. Så har det varit i ungefär fem års tid och regeln finns till för att öka studieron och tryggheten i skolan.

Även om det finns personal som sköter insamlingen av telefonerna på morgonkvisten, där varje mobil prickas av, händer det att elever fuskar med det. Ett knep som tas till är att man lämnar in en gammal telefon istället för den som man i själva verket använder, eller att man säger att mobilen är kvar hemma. Om eleverna inte lämnar in sina telefoner kontaktas deras vårdnadshavare – mycket mer kan skolans personal inte göra enligt skollagen.

– Jag upplever att det är fler elever idag som bryter mot regeln än det var för en liten tid sedan, och främst är det eleverna i nian som inte lämnar ifrån sig sina telefoner. De tycker väl fortfarande att det är spännande att bryta mot regler. Eftersom reglerna ser annorlunda ut på kommunens andra högstadieskola finns det också de som tycker att situationen är orättvis, säger Josephine Svensson.

undefined
Josephine Svensson, rektor på AL-skolan åk 7-9.

På Vimarskolans högstadium får eleverna nämligen ha sina mobiltelefoner på rasterna, och så har reglerna varit i flera års tid. De samlas in inför varje lektion och lämnas tillbaka när lektionen är slut.

– Det vi har förstått är att det kommer riktlinjer kring mobilanvändandet från Skolverket framöver. Då kommer vi sannerligen att se över våra rutiner men tills dess är det ovanstående som gäller, skriver rektor Pernilla Begu i ett mejl till Vimmerby Tidning.

undefined
Pernilla Begu, rektor för Vimarskolan åk 7-9, har inga planer på att förändra reglerna för mobilanvändande i skolan just nu. Om skolverket kommer med nya riktlinjer kan det dock bli ändring på det.

Att regelskillnaderna mellan skolorna är något som retar vissa elever bekräftas av Elis Åström, elevrådsordförande på Astrid Lindgrens skola åk 7-9.

– Det är en grej som har lyfts fram som ojämställd. Det finns flera som hellre vill ha det som på Vimarskolan, säger han.

Han förklarar att mobilfrågan är aktuell för elevrådet främst i början av läsåren när ordningsreglerna sätts, men att åsikter om det bubblar upp från elevhåll även under terminerna när frågan inte drivs som mest.

– Det finns ju en del som klagar på att den regeln finns till, samtidigt som de inte har några direkta argument för varför den ska tas bort. Det är nog lite 50-50 om man tycker att den är bra eller dålig.

undefined
Elis Åström går i nian på Astrid Lindgrens skola och är ordförande i elevrådet där.

Hålls regeln?

– Det är ganska många som använder sina mobiltelefoner. I sjuan är nog de flesta duktigare med det och sen går det gradvis neråt. I nian känner kanske flera att de ändå snart slutar så att det ändå inte spelar så stor roll om de bryter mot den regeln.

Var står du själv i frågan?

– Jag är för regeln. Jag tror att den bidrar till att färre kränkningar sker och därmed ger en tryggare känsla, säger Elis Åström.

Det finns vissa fall då elever kan få dispens för att ha sina mobiltelefoner på sig i skolan, till exempel om man är diabetiker och måste kunna hålla koll på sitt blodsocker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!