Ljus eller mörk framtid för kommunens elljusspår

När mörkret faller uppskattar många motionärer att se var de sätter fötterna på sina rundor. I Vimmerby kommun verkar det som att de flesta elljusspåren kommer att vara tända även i vinter, trots höga elpriser.

För elljusspåren i VOK-stugan finns inga planer på att stänga av belysningen, men kommunen tittar på timer-lösningar likt den som installerats i Storebro.

För elljusspåren i VOK-stugan finns inga planer på att stänga av belysningen, men kommunen tittar på timer-lösningar likt den som installerats i Storebro.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2022-11-09 20:00

I dagarna rapporterade Vimmerby Tidning om att Storebro IF har en ny energismart lösning för att tända elljusspåret i Storebro framöver. Frågan kvarstår hur det blir med belysningen vid kommunens övriga motionsspår, i tider av energikris.

– Vi har inte fått några indikationer på att något av spåren kommer att vara släckta förutom i Tuna, och det beslutet har fattats internt av IFK Tuna, säger fritidssamordnare Anton Palmér.

Enligt Jeanette Gustavsson, ordförande i IFK Tuna, är det ett beslut som tagits av styrelsen för att ta ansvar för att spara energi, eftersom spåret brukar nyttjas ganska lite under vinterhalvåret. Tidigare har det funnits en knapp att trycka på som tänder lamporna mellan 17 och strax efter 21, men den funktionen är nu avstängd.

– Det beslutet togs när diskussionen om att spara el var på tapeten som mest. Nu har vi diskuterat fram och tillbaka inom föreningen, och för även dialog med kommunens fritidssamordnare, så vi får se hur det blir, säger Gustavsson.

Det är alltså ett beslut som kan komma att ändras?

– Ja det är det. Ur folkhälsosynpunkt är det jättedumt att vi har gjort såhär, men vi vill samtidigt ta vårt ansvar för energin i Sverige.

För elljusspåret i Södra Vi är planen att ha systemet igång som vanligt, med en knapp som tänder lamporna i spåret av den som kommer dit först.

– Om ingen är där så lyser det inte, och man kan inte tända det förrän det är mörkt. Vi har haft tankar på att ha någon annan sorts timer, men det är inte aktuellt just nu, säger Mats Krantz från Södra Vi IF.

För spåren som sköts i kommunens regi ska man kolla på en timerlösning likt den i Storebro, så att lamporna inte behöver stå tända när spåren inte används. Fritidssamordnarna ska även undersöka om det går att hitta en lösning som gör att lyset kan stängas på samma sätt som de sätts på.

– Vi ser att det är viktigt att elljusspåren finns tillgängliga för folkhälsans skull och för att vi ska komma ut i rörelse. Även om det också finns en kostnadsmässig och en moralisk aspekt i att ha dem tända ser vi att det är en prioritering vi inte vill plocka bort, säger Palmér.

Vimmerby Tidning har försökt nå föreningarna som sköter motionsspåren i Frödinge och i Gullringen utan resultat, men kommunen har inte fått indikationer på att belysningen ska stängas av där.

Anton Palmér är fritidssamordnare på Vimmerby kommun. "Vi ser att det är viktigt att elljusspåren finns tillgängliga för folkhälsans skull och för att vi ska komma ut i rörelse.", säger han.
Anton Palmér är fritidssamordnare på Vimmerby kommun. "Vi ser att det är viktigt att elljusspåren finns tillgängliga för folkhälsans skull och för att vi ska komma ut i rörelse.", säger han.
Motionsspårens belysning

VOK-stugan: Påslagen som vanligt. Kommunen tittar på en annan timer-lösning

Södra Vi: Tänds som vanligt med en knapp om någon är där

Tuna: Släckt just nu, men det kan komma att ändras

Storebro: Tänds med ett telefonsamtal

I samtliga motionsspår används LED-lampor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!