Ökad risk för viltolyckor – det ska du tänka på

Brunstmånaden är i full gång just nu och det gör rådjurs bockarna har lite mer spring i benen när är ute och jagar honorna. Då finns det en ökad risk att man stöter på vilt på vägarna. "Vi är mitt i det värsta nu", säger jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus som är länsansvarig i Kalmar.

Just nu finns det en ökad risk för viltolyckor.

Just nu finns det en ökad risk för viltolyckor.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-07-31 18:00

Brunstmånaden är en intensiv parningslek mellan rådjuren och det gör att hanen har enbart fokus att få tag i sina getter (honorna). Det väntas pågå till mitten av augusti.

– Bockarna (hanarna) är fullt upptagna och tappar all uppfattning. De har en högre rörlighet när de är ute och markerar och då hamnar de lätt i farliga situationer. Och de är inte bara ute på nätterna utan är aktiva större delen av dagen, säger Fredrik Zethraeus.

Under det första halvåret har antalet anmälda viltolyckor ökat i Vimmerby kommun från 110 till 150 om man jämför med 2022. Rådjur är det vanligaste som folk möter på vägarna. Även någon örn och utter har anmälts men det sker väldigt sällan. 

Vad är ditt råd till alla som ger sig ut på vägarna?

– Att man söker blicken efter dem och inte bara tittar på vägen. Var mer intresserade av området jämte vägen och var observanta. Sök hela tiden efter vilt och håll hastighetsbegränsningen. Ju fortare man kör desto svårare blir att hinna bromsa in. Det har mycket med hastigheten att göra. 

Om man har råkat ut för en olycka med ett djur, vad ska man göra då?

– Det viktigaste om man är inblandad i en olycka är att ringa och anmäla till 112. Gör man inte det så begår man ett jaktbrott. Kör sakta och sök med blicken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!