Nytt grepp: De tar klivet in i färgåldern

Sedan 1983 har de gamla Vimmerbybilderna i Vimmerby Bowlingklubbs fotoalmanacka varit svartvita. Nu går nostalgin in i färgåldern. ”Vi provar och ser vad folk tycker”, säger Roger Danielsson.

Gamla brandstationen och polishuset i kvarteret Kiosken, där Cityköket fanns till för några år sedan.

Gamla brandstationen och polishuset i kvarteret Kiosken, där Cityköket fanns till för några år sedan.

Foto: Thorvald Eriksson/Vimmerby kommuns arkiv

Vimmerby2018-11-23 10:10

För många är Vimmerbyalmanackan tradition och samlarobjekt. Privatpersoner och kommunens digitala bildarkiv har varit en guldgruva att ösa ur till den årliga almanackan, med foton från förr.

– Det finns de som har alla utgåvor och vi vet också att den är hett eftertraktad bland många Vimmerbybor i förskingringen, säger Roger Danielsson, sekreterare i Vimmerby Bowlingklubb.

Nu händer något nytt. I den 37:e almanackan som ska bringa ordning i 2019 har svartvitt och gammalt ersatts med färg och det förflutna ligger lite närmare i tiden än annars.

– Det är förstås jättekul med gamla bilder, men vi ville pröva något nytt och den här gången är det bara bilder från 1960- och 70-talen. Vi tror att igenkänningsfaktorn kan vara lite extra kul, det är ju fler som har ett förhållande till den tiden än till 1920-talet.

Samtliga bilder är tagna av stadsbibliotekarie Thorvald Eriksson, som dokumenterade Vimmerbys stadsmiljö under decennier. Många av dem borta idag.

Här finns bland annat bilder på gamla polisstationen och brandstationen, Pripps centralbryggeri, gatubilder och en solig sommardag vid Nossens badplats.

Informationen om bilderna ger utrymme för mer.

– Den röda tråden är att alla är tagna under 60- och 70-talen. Vi kan säga att vi lämna lite öppet för betraktaren att fylla i och bilderna kan säkert sätta igång minnet. Det ska bli spännande att se hur det här tas emot, vi kände i alla fall behov av lite variation. Blir det uppskattat kan det absolut bli fler almanackor med historiska bilder av senare snitt, och kanske kan Vimmerbyborna själva bidra med roliga foton.

Vimmerbyalmanackan trycks i totalt 500 exemplar.

Roger Danielsson i Vimmerby Bowlingklubb med 37:e upplagan av Vimmerby-Almanackan. För första gången i färg.
Roger Danielsson i Vimmerby Bowlingklubb med 37:e upplagan av Vimmerby-Almanackan. För första gången i färg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!