Nya vägval på Ingebo: "Vi ska göra det vi är bra på"

När boendebokningarna uteblev på grund av corona tvingades Ingebo Hagar ställa om. Och omställningen är inte tillfällig.

"Vi får alla möjliga utmärkelser, och det är kul, men vi måste tjäna pengar också", säger Kristina Lindelöf, som kommer kånkande på jordärtskocksstjälkar som gjort sitt.

"Vi får alla möjliga utmärkelser, och det är kul, men vi måste tjäna pengar också", säger Kristina Lindelöf, som kommer kånkande på jordärtskocksstjälkar som gjort sitt.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-23 06:00

Maten väljs bort i verksamheten.

– Vi ska göra det vi är bra på, säger Kristina Lindelöf.

Det här var året då boendebokningarna skulle öka i Ingebo Hagar. Så blev det inte. Det här var året som Kristina Lindelöf utökade personalstyrkan. Nu kämpar hon för att få allt att gå runt.

– Det är tufft, men vi har fått lite självförtroende när vi testat att utveckla och vässa saker vi redan tidigare gjort, säger hon.

Just nu är visningsträdgården under omstrukturering. Nya bärbuskar har planterats och till nästa odlingssäsong ska trädgården nyttjas effektivare. Tanken var att grönsakerna skulle användas i kvällsserveringen, nu har man nya planer.

– När vi har boende här ska de kunna köpa pinfärska grönsaker de sett växa i trädgården och kanske tillaga dem ute. Vi vill inte göra det alla andra gör.

Hon tycker rentav det är tur att den planerade kvällsserveringen inte kom igång, när nattgästerna minskade drastiskt.

– Det är svajigt att ha matservering på landsbygden, det krävs mycket kunskap, personal och svårt att få ekonomi i det.

Ska man leta ljus i en säsong när den största inkomstkällan, boendet, tassat upp till 20 procent av föregående år, ska man kanske vända sig till den med uteliv som grundkoncept.

– I år har det varit helt självklart att göra saker utomhus, och det passar vår verksamhet perfekt, säger Sara Schörling, som anställts för att ansvara för sociala medier, digitalisering av bokningssystem och praktisk allt-i-allo.

Ett ben som börjar bli allt stadigare är gruppbokningar. Under hösten finns allt från internationella skogsbruksstudenter till maskinförare som ska lära sig hur man undviker att köra sönder kulturminnen på bokningslistan.

Under de senaste åren har Ingebo seglat upp som populärt utflyktsmål bland både turister och ortsbefolkning. Och Kristina Lindelöf sticker inte under stol med att man brottats med vägvalen.

– Vi får fortfarande frågor om vi inte ska börja servera pizza igen. Eller när man kan komma och äta lunch. Men vi ska inte vara något lunchcafé. Men en enkel fika i gårdsbutiken, det ska man kunna få.

Men är folk beredda att betala för att titta på gårdens djur?

– Ja, vi har haft bondgårdsmys varje dag, och det har slagit väldigt väl ut. Vi ska satsa på djur, natur och odling. Man får våga välja bort och göra det man brinner för. Vi har länge varit bra på ekologisk hållbarhet. Men kanske inte lika bra på ekonomisk hållbarhet.

Sara Schörling kollar tomaterna som fortfarande mognar i växthuset. Hon har en bred bakgrund med ena foten i lantbruk, andra inom produktutveckling i industrin.
Sara Schörling kollar tomaterna som fortfarande mognar i växthuset. Hon har en bred bakgrund med ena foten i lantbruk, andra inom produktutveckling i industrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!