Tips om varg fortsÀtter att komma in till LÀnsstyrelsen

Observationer frÄn allmÀnheten fortsÀtter att strömma in till LÀnsstyrelsen i Kalmar lÀn. "Vi tror att det rör sig om samma individ".

Vart tog vargen vÀgen? HÀr Àr spÄret den lÀmnade i Sjundhult förra veckan.

Vart tog vargen vÀgen? HÀr Àr spÄret den lÀmnade i Sjundhult förra veckan.

Foto: Sofie Olsson/TT

Vimmerby2021-02-08 17:30

Det sÀger Fredrik Urstrup, enhetschef för LÀnsstyrelsens skyddsjaktsavdelning.

Det var i förra veckan som allmÀnheten lÀmnade in observationer om en siktad varg i Kristdala, Vena och byn Sjundhult, dÀr vargen fastnade pÄ film. Ustrup tror att det rör sig om samma ensamma varg som skymtats pÄ de olika orterna, men efter observationen i Sjundhult har inte LÀnsstyrelsen kunnat bekrÀfta vart vargen tagit vÀgen.

– Vi har fĂ„tt in flera rapporter om observerade djur frĂ„n trakterna kring Vimmerby senaste veckan, men vi kan inte bekrĂ€fta att det rör sig om varg Ă€nnu.

Om det handlar om samma varg som skymtats tycks det vara sĂ„ att den rörde sig norrut förra veckan. Vilket kan betyda att den fĂ€rdades över lĂ€nsgrĂ€nsen in i Östergötland, dĂ€r det sedan nĂ„gra Ă„r tillbaka finns ett vargrevir.

– I södra lĂ€net, kring Kisa, har vi inte bekrĂ€ftat nĂ„gon varg den senaste veckan. DĂ€remot har vi klart för oss att en varg rörde sig i Åtvidabergs kommun i helgen. Det finns möjlighet att det Ă€r samma varg som syntes i trakterna kring Vimmerby, berĂ€ttar Mia KjĂ€llander, vilthandlĂ€ggare för LĂ€nsstyrelsen Östergötland.

Sedan 2018 finns det ett vargrevir vid LÄngbogen, norr om sjön Roxen utanför Linköping, dÀr LÀnsstyrelsen uppskattar att det finns omkring sju vargar, varav fyra Àr valpar frÄn kullen 2020.

– De valpar som föddes 2020 Ă€r stora nog att ge sig ivĂ€g pĂ„ egen hand. Det skulle kunna vara en av individerna frĂ„n LĂ„ngbogen som rört sig över lĂ€nsgrĂ€nserna.

Karta: Kristdala
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!