Nya restriktionerna påverkar Vimmerbyrestaurangerna

Stängningsdags blir klockan 23 och max åtta i sällskap – det är de nya restriktionerna som från och med onsdag gäller för restauranger och krogar. "Det betyder att en stor del av vår inkomst kommer försvinna".

Durhan Elezovic menar att de nya restriktionerna som införs på onsdag kommer så hårt mot ekonomin.

Durhan Elezovic menar att de nya restriktionerna som införs på onsdag kommer så hårt mot ekonomin.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-01-10 20:00

Det säger Durhan Elezovic på Burgers and Beers.

Sedan tidigare gäller sittande servering på restauranger och krogar men den 12 januari utökas restriktionerna. Durhan Elezovic menar att de kommer påverkas ganska mycket av att behöva stänga senast klockan 23 varje dag. 

– Det känns som att de bara lyfter fram att det är fel på restaurangerna men tittar vi på förra gången, när vi var tvungna att stänga klockan 20, så hjälpte det inte. Då valde allt fler att ha hemmafest och jag tror inte folk kommer lyssna på att de ska hålla nere antalet hemma. Här kan vi hålla koll och se till så att alla sitter ner med avstånd, berättar han.

Borden är utspridda hos Burgers and Beers, en åtgärd som de införde i början av pandemin och som de har behållit oförändrad. Elezovic berättar att personalen säkerhetsställer att borden inte flyttas runt och menar att det är säkrare ut en smittskyddsaspekt att ta en öl på puben istället för hemmafester i flera fall.

– Då kanske de trängs i en etta eller tvåa istället.

undefined
Durhan Elezovic menar att de nya restriktionerna som införs på onsdag kommer så hårt mot ekonomin.

Även Joakim Carlqvist, vd för Vimmerby Stadshotell, menar att de nya restriktionerna kommer att påverka krogarna. Men för stadshotellet tror han att uppmaningen om att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det kommer påverka mer.

– Att vi måste stänga senast klockan 23 har ingen jättepåverkan. Det är bara vissa kvällar då det är folk kvar som vi har öppet längre. Så vi kommer påverkas mer av det generella om hemarbete. Med det börjar vi hamna tillbaka i hur det såg ut förra våren. Jag förväntar mig en ganska rejäl nedgång när det gäller resandet, vilket minskar boendet på hotellet, vilket gör att det blir en nedgång på restaurangen. Det är jättetråkigt men vi får helt enkelt hantera det, säger han. 

Däremot så kommer ingen i nuläget ingen av personalen att permitteras. 

– Förra våren drog vi ner och korttidspermitterade personal men det föll inte väl ut. För när det drog igång igen fram mot sommaren var det svårt att växla upp. Så den här gången kommer vi inte att permittera någon. Jag tror ändå att det här kommer vara en begränsad period med restriktioner som försvinner efter en månad eller två. Så vi kommer att köra på som vanligt och hoppas på att smittspridningen snart minskar. 

undefined
Joakim Carlqvist på Vimmerby Stadshotell menar att permittering inte är på kartan trots hårdare restriktioner. "Det gjorde vi förra våren och det föll inte väl ut"
Durhan Elezovic Burgers & Beers
Durhan Elezovic Burgers & Beers
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!