Blivande kockar tar snart examen – hon fick jobb direkt

Ett års studier inom restaurang och livsmedel är snart till ända. I slutet av maj släpps sex nyutbildade kockar ut i Vimmerby.

Suzie Rawita Thampida har klart med jobb efter utbildningen. Hon har fått anställning på restaurang Guldkant i Vimmerby där hon gjorde sin APL. "Jag trivs jättebra där", säger hon.

Suzie Rawita Thampida har klart med jobb efter utbildningen. Hon har fått anställning på restaurang Guldkant i Vimmerby där hon gjorde sin APL. "Jag trivs jättebra där", säger hon.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-04-21 06:00

Suzie Rawita Thampida är en av de sex eleverna som genomgått vuxenutbildningen och snart är redo att ge sig ut i arbetslivet. För hennes del är det redan klart med jobb. Hon har fått anställning på Guldkant i Vimmerby, där hon hade sin praktik.

– Jag trivdes jättebra där så det känns väldigt bra att jag får jobb, säger hon.

Även Marie Bergendahl valde att ta chansen och studera till kock som vuxen. 

– Jag har alltid tyckt om att laborera i köket och lagar mycket mat hemma. Min mamma, mormor och farmor var också väldigt matlagningsintresserade. Så man kan väl säga att hobbyn blir mitt arbete nu, säger hon. 

undefined
Suzie Rawita Thampida har klart med jobb efter utbildningen. Hon har fått anställning på restaurang Guldkant i Vimmerby där hon gjorde sin APL. "Jag trivs jättebra där", säger hon.

Att arbeta i ett kök är så mycket mer än att bara tillaga mat, en insikt som eleverna fått under sin utbildning. De har exempelvis fått träna på bemötande i samband med servering. Hur man artigt men bestämt nekar en överförfriskad person mer alkohol är exempel på dilemman som diskuteras. 

– Det är också mycket fokus på hygien och livsmedel. Sådana saker som man inte tänker på när man ska laga mat hemma, säger Suzie Rawita Thampida.

– Man får en förståelse för att yrket är ett hantverk som man gör tillsammans med andra, säger Magnus Gustafsson.

Hur ser arbetsmarknaden ut för er som nyutbildade kockar?
– I större städer finns det gott om jobb. Här i Vimmerby är det inte så jättemycket, säger Magnus Gustafsson. 

undefined
Gänget som snart är färdigutbildade kockar. Från vänster: Joacim Nyström, Marie Bergendahl, Shadia Taher, Nazgul Safor, Suzie Rawita Thampida och Magnus Gustafsson.

Den 26 maj tar de sex nyblivna kockarna examen vid restaurangskolan i Vimmerby. Under två terminer har de lärt sig allt de kan behöva för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Att det finns en kockutbildning för gymnasieelever är ingen nyhet, den har funnits i åtskilliga år. Vuxenutbildningen däremot, har bara en handfull år på nacken. De här eleverna läser samma kurser som gymnasiet - utom kärnämnena. Det gör att hela utbildningen kan klaras av på två terminer. 

Hur många vuxenelever som tas in beror på hur stora gymnasiekullarna är. 

– Vi brukar ha fler sökande än vi kan ta emot, säger Leif Wiklund, lärare. Men vi kan heller inte ta emot fler än vad Vimmerbys utbud sväljer. 

Nu har kockarna just varit ute på några veckors praktik, eller APL, Arbetsplatsförlagt Lärande, som det heter. Arbetsplatserna de varit placerade på är alltifrån kommunala storkök till restauranger och bagerier. Nu är de tillbaka på restaurangskolan igen, och serverar mat till hungriga lunchgäster.

Kockutbildningen handlar om mer än bara matlagning. Att duka vackert och stilfullt, till exempel.
Kockutbildningen handlar om mer än bara matlagning. Att duka vackert och stilfullt, till exempel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!