Staty i Spångenäs hedrar sista hållplatsvakten

Tidigare i år dog Spångenäsprofilen Karin Axelsson vid 99 års ålder. Hon var den sista hållplatsvakten vid Spångenäs Station.

Karin Axelsson vaktar alltjämt när "Smalspåret" drar förbi.

Karin Axelsson vaktar alltjämt när "Smalspåret" drar förbi.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-19 15:00

När Karin Axelsson gått bort fick Spångenäsbon Magnus Nilsson idén att förära hennes minne med en staty på rastplatsen nära det gamla stationshuset (idag endast en liten kur). Uppdraget gick till Hultsfredsbon Anders Johansson, och efter tillåtelse från Axelssons barn satte man igång.

Idag står statyn snidad och målad och vakar över området, precis som Karin Axelsson själv gjorde det en gång i tiden mellan 1960 och 1964. Magnus Nilsson berättade vid Vimmerby Tidnings besök att fler statyer planeras till rastplatsen, samtliga med lokal förankring. Kanske blir det en anledning för Smalspårets tåg att än en gång stanna till vid Spångenäs?

När stationen invigdes på linjen Västervik-Hultsfred år 1906 jobbade en stins, en kontorist och en stationskarl på stationen. Efter 1958 då Spångenäs inte längre var en knutpunkt bland annat för posthantering, behövdes endast en “hållplatsvakt.”

– Karin var en fantastisk människa, säger Magnus Nilsson. Så positiv och varm. Hon förtjänar en staty här. Än så länge är det hemligt vilka som blir de nästa statyerna men det kommer bli väldigt fint när det är klart.

Själva platsen i Spångenäs har konstnärlig anknytning bortom det nya fokuset på skulpturer. Strax ovanför rastplatsen ligger “Villa Kullen”, byggd av konstnären Robert Larsson 1909. Han var son till målaren Marcus Larsson, vars mästerverk “Vattenfall i Småland” hänger på Nationalmuseum i Stockholm.

Karin Axelsson arbetade som hållplatsvakt mellan 1960 och 1964.
Karin Axelsson arbetade som hållplatsvakt mellan 1960 och 1964.
Karta: Spångenäs station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!