Så mycket minskade befolkningen i Vimmerby

Vimmerbys befolkning minskade med 94 personer under 2021, jämfört med 2020. Det visar SCB:s befolkningsstatistik som släpptes under tisdagen.

Vimmerby kommuns befolkning minskade med nästan 100 personer under 2021

Vimmerby kommuns befolkning minskade med nästan 100 personer under 2021

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-02-22 09:10

Siffrorna visar att 15 578 personer bor i Vimmerby kommun. Under 2021 dog 178 personer och 153 föddes. 

642 personer flyttade till kommunen, 207 av dessa flyttade hit från någonstans i Kalmar län. 367 flyttade hit från övriga delar av Sverige. 68 personer flyttade till Vimmerby kommun från utlandet. 

Antalet personer som flyttat från kommunen landade på totalt 720 personer. 202 av dessa flyttade från Vimmerby till annan del av Kalmar län. 497 flyttade till övriga Sverige, medan 21 personer flyttade utomlands. 

Det innebär att Vimmerby kommun återfinns bland de 85 kommuner som minskade sin folkmängd under 2021. 205 kommuner ökade istället sin folkmängd.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), hade helst sett positiva siffror, men menar att problemet med minskat antal invånare är något som fler landsbygdskommuner dras med.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), kommenterar de negativa siffrorna så här:

– Det är klart att vi hellre vill ha positiva siffror. Vi är en landsbygdskommun som brottas med den här utmaningen och vi måste fortsätta jobba med att hålla kommunen attraktiv att bo och jobba i. 

Fler flyttar härifrån, än vad det är nya som flyttar in. Vad tror du är viktigast för att få fler att vilja stanna kvar?

– Det finns de där sakerna som har effekt på kort sikt och det är att det finns bostäder och ett varierat utbud av olika bostäder. Det är framförallt unga som flyttar och det är samma problem som andra landsbygdskommuner har – det är inget unikt, säger Käll och fortsätter:

– Ibland får man höra motargumentet att man inte kan hindra unga från att flytta, men jag tror att det är viktigt att unga får känna sig delaktiga när de växer upp – både i sin ort och i föreningslivet och att de så småningom kan vara med och påverka i kommunen. 

Käll berättar att man gett utvecklingsavdelningen i uppdrag att stärka ungas möjligheter att påverka ytterligare.

– Det måste man jobba med konsekvent. På lång sikt är det kanske en av de viktigaste insatserna vi kan göra. 

undefined
"Det här är ett arbete som utvecklingsavdelningen jobbar med och som kräver samarbete med flera förvaltningar", säger Helen Nilsson, om de arbete som krävs för att minska den negativa befolkningstrenden i kommunen.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) är inte heller nöjd med den negativa trenden och pekar på det förslag som Socialdemokraterna la inför förra valet, där man ville att kommunen skulle sträva efter att öka befolkningen till 17 000 personer. 

– Det här visar att vi måste jobba mer med frågorna som gör att folk vill bosätta sig här och stanna kvar.

Vilka frågor är det?

– Utvecklingsfrågor, bemötande, kommunikation, välfärd, men också att det finns någonstans att bo, jobb och utbildningar. Alla bitar som gör att man känner sig trygg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!