Ny säsong av Mordpodden: Lyssnarna har fått tipsa

Mordpodden som Amanda Karlsson från Vimmerby är ena halvan bakom, har snart premiär för en 15:e säsong. Podden firar dessutom 100 avsnitt.

Tillbaka på mamma och pappas gata. Amanda Karlsson kommer slutföra arbetet med den 15:e säsongen av Mordpodden från Vimmerby.

Tillbaka på mamma och pappas gata. Amanda Karlsson kommer slutföra arbetet med den 15:e säsongen av Mordpodden från Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-18 20:30

Det är snart fem år sedan Mordpodden startade som ett skolprojekt av Amanda Karlsson och Linneá Bohlin. När årets första avsnitt släpps i mitten av mars går de in på sin 15:e säsong och har producerat över 100 avsnitt totalt.

– Det är lite häftigt att det har blivit så stort och långvarigt, säger Amanda Karlsson som kommer slutföra arbetet med de nya avsnitten från Vimmerby.

– Min blivande man och våra två döttrar har precis bytt boende i Kalmar. Det ska renoveras en månad framöver så då kommer döttrarna och jag bo hemma hos min mor och far under tiden, säger Amanda som tycker att de senaste fem åren har gått i ett rasande tempo.

– Det är svårt att greppa att det har gått fem år sedan vi började. Under tiden har jag antingen varit gravid eller mammaledig dessutom så det är mycket som har hänt, säger hon.

Har det blivit svårare eller lättare med åren att jobba med podcasten?

– Både och. Det har ju blivit lättare med åren med själva arbetsprocessen, men å andra sidan blir det svårare att hitta nya fall att ta sig an, säger Amanda Karlsson.

Mordpodden rönte stort intresse bland lyssnare från början. Man kan dra en parallell till musiken där en artist som får en hit kan ha en utmaning i att följa upp den med en ny. Amanda kan känna igen sig i det.

– Det är klart att lyssnarna bygger upp en förväntan på oss och kräver en viss kvalité och känner igen vårt upplägg. Vi sätter mycket press på oss själva att det ska bli bra också och tar aldrig något för givet. Jag är ändå lite förvånad att folk hängt i så länge och följt oss och vi får även respons från nya lyssnare som hittat oss nyligen och lyssnar igenom alla avsnitt, säger hon.

Tidigare säsonger har i regel haft ett geografiskt område som utgångspunkt för alla avsnitt. Så blir det inte för den kommande.

– Vi har låtit lyssnarna komma med tips och önskemål den här gången istället och valt sex fall utifrån det, säger Amanda som berättar att ett av avsnittet kommer handla om Diskoteksbranden i Göteborg.

Är det svårt att skildra en sådan historia på ett nytt vis? 

– Absolut. I ett sådant fall får man förutsätta att många som lyssnar har en viss förkunskap. Då vill man bidra med något nytt. Vi har gjort det genom att intervjua en av överleverna som berättar sin historia och hur han upplevde den, säger Amanda.

Mordpodden kommer produceras i minst tre år till.

Mordpodden fyller snart fem år och är inne på sin 15:e säsong och över 100 avsnitt snart.
Mordpodden fyller snart fem år och är inne på sin 15:e säsong och över 100 avsnitt snart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!