Nu ska tonårsdrickandet minska

Dags för Valborg och inför den flitigt firade helgen har IQ tillsammans med Vimmerby kommun skickat ut boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare som har barn som fyller 14 år i år.

Anders Degerman är folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

Anders Degerman är folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

Foto: JK

Vimmerby2019-04-29 22:00

IQ är en organisation som verkar för att ”de som dricker ska kunna göra det på ett smartare sätt med omsorg om hälsan så att ingen tar skada”, skriver man på sin hemsida.

Lagom till Valborg skickar IQ, i samarbete med landets kommuner, ut boken Tonårsparlören till samtliga vårdnadshavare med barn som fyller 14 år under året.

I Tonårsparlören ska vuxna få bra tips om hur de kan skapa goda förutsättningar för sina tonåringar att minska risken för tidig alkoholdebut.

– En 14-åring är i en viktig period i livet där mycket händer. Man börjar vara ute mer och frigör sig alltmer från sina föräldrar. Tidigare har även alkoholdebuten funnits där, men på senare år har den skjutits fram, berättar Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

– Fortfarande är det dock många som begår sin alkoholdebut i den åldern och då är det viktigt att vi som föräldrar är på tårna och vågar ställa frågor, utan att vara för fyrkantiga och bara komma med en massa förbud, säger Dergerman.

Enligt Anders Degerman visar forskning att ett rätt hanterande från föräldrar har stor påverkan på när en ungdom dricker för första gången.

– Föräldrar blir allt bättre. Vi ser att betydligt färre ungdomar dricker och att det har mycket med att göra att föräldrar är mer restriktiva och kunniga än för bara tio år sedan.

– Tonårsparlören ska vara ett stöd för vårdnadshavarna samt en påminnelse om att inte tappa taget om sin tonåring, utan fortsätta vara restriktiv ända fram till 18-årsdagen, säger Anders Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!