Nu ska de jobba tillsammans i länet

Den nära sjukvården i norra Kalmar län ska prioriteras av den nya landstingsmajoriteten. Men även den regionala tillväxten och arbetet för satsningar på Stångådalsbanan blir starkare.

...Peter Högberg (S) i et ny styret för Region Kalmar.

...Peter Högberg (S) i et ny styret för Region Kalmar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-09-27 21:00

Det tror Peter Högberg (S) och Leif Larsson (C), båda ledande landstingspolitiker från Vimmerby, som nu ska börja samarbeta istället för att vara på var sin sida sedan socialdemokraterna, centern och liberalerna bildat en gemensam majoritet.

– Man ska inte göra misstaget att jämföra nya Region Kalmar med det tidigare landstinget, även om den verksamheten också ingår. Vi har bildat en majoritet för att ta ansvar för både tidigare landstinget och tidigare Regionförbundet. Men den när sjukvåden är ett viktigt område som vi är överens om att satsa på, säger Leif Larsson.

Peter Högberg instämmer.

– Alla tre partierna hade med den nära sjukvården i sina valprogram, och exempelvis ligger vårt förslag om en satsning på 100 miljoner kronor kvar. Sen hur man satsningar bäst på nära vård får vi jobba vidare med. Det skiljer sig mellan de olika kommunerna, säger han.

Peter Högberg ser också en fördel i att det nu blir två majoritetspolitiker från norra länet. Båda framhåller särskilt vikten av att det blir en stark majoritet som ska styra regionen.

– Det behövs politisk stabilitet när vi går in i en ny region och vi behöver ta beslut som ska vara långsiktigt hållbara, säger Peter Högberg.

De är också tillfreds med det politiska program de tre partierna kommit överens om.

– Utöver sjukvården som är en viktig faktor för tillväxten i norra Kalmar län, där också satsningar på sjukhuset i Västervik ingår, ser vi också mycket till den regionala utvecklingen där tillväxt, näringsliv och infrastrukturen, där vi har att jobba för satsningar både på Stängådalsbanan och på vägar. Det handlar om att ta vara på goda idéer och där tror jag vi har lätt för att ha samsyn, säger Leif Larsson.

– Det är bra att den regionala utvecklingen och vården hamnar under en och samma huvudman. där finns exempelvis också folkhögskolan i Vimmerby. det kan innebära spännande utveckling där, tror Peter Högberg.

Det nya fullmäktige tillträder en 15 oktober och består a 67 ledamöter. Den nya regionstyrelsen består som tidigare landstingsstyrelsen av 15 ledamöter.

Hur ser ni då på att börja jobba tillsammans i samma majoritet?

– Det får väl gå.. Vi kan ju börja med att samåka.

De kan de göra redan nästa vecka när partierna ska börja diskutera arbetsformerna i en mera konkret mening.

Leif Larsson (C) ska nu jobba i samma majoritet som...
Leif Larsson (C) ska nu jobba i samma majoritet som...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!