"Nu måste vi lösa det här"

Sedan september 2016 har Vimmerby stått utan ordinarie kyrkoherde. Ingen har sökt tjänsten när den utannonserats. ”Nu måste det hända något och vi kommer att ta till krafttag”, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson.

Vimmerby kyrka har en ny t f kyrkoherde, Kenneth Lindström. Nu kavlar man upp igen för att hitta en ordinarie till tjänsten som varit vakant i drygt två år.

Vimmerby kyrka har en ny t f kyrkoherde, Kenneth Lindström. Nu kavlar man upp igen för att hitta en ordinarie till tjänsten som varit vakant i drygt två år.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2018-10-06 10:00

Efter att förra kyrkoherden Eva-Lena Karlsson slutade har tjänsten i Vimmerby pastorat varit vakant. Varje gång jobbet utannonserats har resultatet varit klent, men Magnus Carlsson, ordförande i kyrkorådet ser fortfarande inte att Vimmerby sticker ut i ett kyrko-Sverige där prästerna kan välja och vraka bland de lediga jobben.

– Det är ett problem överallt, tittar man i Kyrkans tidning är det sida upp och sida ner med lediga prästjobb. Men självklart måste tjänsten annonseras ut igen, och den här gången kommer vi inte att nöja oss med det utan jobba hårt för att verkligen lösa det här, vi kommer att ta personlig kontakt med präster.

Headhunta, alltså?

– Ja, så kan man uttrycka det.

Under de dryga två år Vimmerby pastorat varit utan ordinarie kyrkoherde har flera olika tillförordnade herdar avlöst varandra. Sedan 1 oktober har Kenneth Lindström, pensionerad präst som tidigare varit församlingsherde i Boxholm/Åsbo tagit över stafettpinnen och hans uppdrag är tydligt – att kratta grusgången för en ordinarie kyrkoherde.

– Under sommaren har vi haft Eva Solid som tf kyrkoherde, nu återgår hon till sitt jobb som arbetsledande komminister och det betyder att Kenneth Lindström kommer att avlastas en hel del. Kenneth har fått uppdraget att förbereda för en ny kyrkoherde och kommer att ta aktiv del i processen, säger Magnus Carlsson.

Det har blåst en del i pastoratet under de senaste åren. Tror du att det finns en bild av Vimmerby som en stökig arbetsplats med mycket konflikter?

– Det har ju varit en del sådana saker genom media, och det är naturligt att man speglar det man hör. Nu finns inga konflikter efter vad jag vet, alla verkar nöjda och trivs på arbetet, det finns stor potential bland personalen och arbetslaget består av både nya och gamla medarbetare, det berikar.

Så vad kan ni locka med?

Fin landsbygd, turism, bra lokaler, bra personal och stort utrymme att sätta sin prägel på verksamheten.

Magnus Carlsson tycker att förutsättningarna att få en chef till Vimmerby pastorat är bättre än på länge.

– Det har vi jobbat för hela tiden, och alla som varit tillförordnade har gjort ett fantastiskt jobb. Men nu har vi landat i en ledningsfunktion för verksamheten, och det skapar mer utrymme för t f kyrkoherde att jobba med det här.

Du är optimist?

– Det måste man vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!