Nu läggs grundarbetet för framtidens handel

Hur vill du att handeln ska se ut i kommunen? Just nu genomförs grundarbetet för en kommande handelsstrategi som ska staka ut en riktning för framtiden.

En ny handelsstrategi ska kopplas ihop med kommunens nya översiktsplan. Just nu läggs grundarbetet för att ta fram ett förslag som politiken sen får ta beslut om, enligt Thomas Svärd.

En ny handelsstrategi ska kopplas ihop med kommunens nya översiktsplan. Just nu läggs grundarbetet för att ta fram ett förslag som politiken sen får ta beslut om, enligt Thomas Svärd.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-02-04 10:00

Vimmerby kommun är på gång med en ny översiktsplan och i samband med det jobbar utvecklingsavdelningen på att ta fram en handelsstrategi som ska kopplas till den nya planen. 

– Det är ju så med en strategi och en översiktsplan att den ska täcka från typ nu och kanske 30 år framåt. Då bör man kunna ta hjälp och besvara frågorna; hur vill vi att vår handel ska utvecklas och var vill vi att den ska finnas någonstans?, säger Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun. 

Genom upphandling har företaget Juni strategi & analys fått uppdraget att genomföra grundarbetet och senare lägga fram ett förslag till en strategi.

– Vi räknar med att ha ett första utkast från Juni strategi & analys någon gång i mitten på mars. Sen vill vi knåda den internt och se om vi ska göra några justeringar i den innan vi skriver fram en tjänsteskrivelse som politiken får besluta om.

Just nu genomförs en undersökning bland ett tiotal utvalda.

– Vi bestämde tillsammans med Juni strategi & analys att vi skulle ha ett antal intressanta personer och företag som de ska intervjua, för att kunna få ett så bra underlag som bara möjligt avseende handelsstrategin. 

Det handlar bland annat om personer som är involverade i Vimmerby handel, fastighetsklubben, besöksnäringsföretag och andra typer av företag i kommunens olika tätorter.

Hur mycket kostar det här grundarbetet?

– Det är cirka 175 000 kronor som upphandlingen gick på, säger Thomas Svärd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!