Nu jäser det i Åbros nya ciderfabrik

Nervöst och spännande på samma gång. Så beskriver bryggmästaren Åsa Johansson onsdagens premiärjäsning i Åbros nya ciderfabrik. Nu är det fleråriga projektet- att tillverka egen ciderbas i det gamla mejeriet, igång.

Mats Sköldestig och Gullmar Johansson var spända och förväntansfulla inför onsdagens debutjäsning på den nya ciderfabriken där basen för bryggeriets "Rekorderlig cider" ska tillverkas. I tankarna ryms bland annat fruktkoncentrat och sockerlösning. Foto: Jenn Hultberg

Mats Sköldestig och Gullmar Johansson var spända och förväntansfulla inför onsdagens debutjäsning på den nya ciderfabriken där basen för bryggeriets "Rekorderlig cider" ska tillverkas. I tankarna ryms bland annat fruktkoncentrat och sockerlösning. Foto: Jenn Hultberg

Foto: Fotograf saknas!

Vimmerby2016-10-13 09:00

Ciderexporten är en marknad som vuxit sig allt starkare och för Åbro Bryggeris del är det framförallt Storbritannien och Australien som står för den största marknaden.

– Storbritannien är den allra största cidermarknaden på omkring en miljard liter cider totalt. Vi tar väl del av kanske två procent av det och ändå är de vår största exportmarknad, säger Mats Sköldestig, vice VD produktions- och distributionsdirektör på Åbro Bryggeri.

Vinet forslas under jord

Det gamla mejeriet hade stått tomt en längre tid när Åbro Bryggeri köpte fastigheten för ett antal år sedan. I dag är byggnaden inte bara renoverad, utan även tillbyggd både på höjden och bredden och består av drygt 2 200 kvadratmeter. I den gamla delen inryms i dag personalutrymmen och förrådslokaler, och i en helt ny del på baksidan hittar man själva fabriken. Det är här som ciderbasen tillverkas, från koncentrat av äpplen och päron till vin. Här finns åtta stycken jäsningstankar, där varje tank rymmer 50 000 liter, samt fyra så kallade bufferttankar där vinet filtreras från fruktrester.

– Sen forslas vinet via pipelines genom sju stycken rör i marken ner till bryggeriet där det sedan blir till cider, förklarar Gullmar Johansson, teknisk chef.

I onsdags hölls den första jäsningen i den nya fabriken.

– Det är ett tämligen nervöst gäng som jobbar här i dag, säger Mats Sköldestig.

Mångmiljoninvestering

Strategiskt nog drar bryggeriet igång sin cidertillverkning under senhösten, när det råder lågsäsong på just cider.

– Till en början kommer personalen jobba kontorstid och vi tänker att vi smyger fram så här i början och kanske året ut. Men sen till våren får vi se, det kan bli aktuellt med skift på både dag och kväll, säger Mats Sköldestig.

Nya jobb på sikt

I dagsläget är det två personer från den gamla produktionen som har flyttat upp till ciderhuset och placerade där på heltid. Deras tjänster har ersatts med ny personal.

– Vi ville ha erfarna medarbetare när vi drar igång något nytt. Men visst kan det bli aktuellt med fler nyanställningar framöver om volymen växer.

Investeringen i cidertillverkningen ligger på omkring 80 miljoner kronor. Åbro Bryggeri säljer totalt cirka 40 miljoner liter cider per år. I och med den egna tillverkningen av vin eller ciderbas, räknar bryggeriet med att klara 75 procent av sin vintillverkning själva, medan resten av vinet köps in externt. 

Maximalt kan den nya fabriken tillverka 30 miljoner liter färdig cider på ett år, men lokalen och maskinerna klarar av minst en tredubbel kapacitet.

– På sikt är det mer lönsamt att tänka framåt redan innan behovet uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om