Hundar intar ALV – SM i nose work avgörs i helgen

Barnfamiljerna har precis lämnat Astrid Lindgrens Värld för säsongen, men i helgen är det ändå fullt ös i parken. Den här gången är det hundarna som invaderar när SM i nose work avgörs i Vimmerby.

Tävlingarna pågår under lördag och söndag och den hund som har högst resultat efter de två dagarna blir vinnare. Domaren Pernilla Rask och SM-generalen Camilla Fagervall är taggade för en riktigt härlig helg på Astrid Lindgrens värld.

Tävlingarna pågår under lördag och söndag och den hund som har högst resultat efter de två dagarna blir vinnare. Domaren Pernilla Rask och SM-generalen Camilla Fagervall är taggade för en riktigt härlig helg på Astrid Lindgrens värld.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-09-24 07:00

I helgen får 33 hundar visa prov på ett av sina främsta sinnen – luktsinnet. Genom att sniffa fram saker med nosen tävlar de tillsammans med sina förare om den åtråvärda SM-medaljen. SM-generalen Camilla Fagervall är lyrisk över tävlingsmiljön. 

– Jag har aldrig varit på Astrid Lindgrens Värld förut, men wow, vilken jättefin plats, fantastiskt roligt, säger hon. 

Det är första gången som Svenska nose work-klubben ordnar tävlingen i Vimmerby. 

– Vi tyckte att den här parken kunde vara en lämplig plats eftersom den har många olika slags miljöer. Vi kontaktade ALV och ställde frågan och de tog emot oss med öppna armar. Det är kul att få se något annat än en industrilokal när vi är iväg och tävlar, det är sådana platser vi annars brukar förpassas till, säger Camilla Fagervall. 

undefined
Hundsöket sker på tid. Varken hund eller förare vet hur många gömmor det finns, utan hundens luktsinne får vara vägvisaren.
undefined
Hundarna tävlar i olika sökmoment; fordonssök, behållarsök, inomhussök och utomhussök. Uppgiften som hundarna får är att på snabbast möjliga tid söka efter tre olika doftämnen, eukalyptus, lagerblad och lavendel.
undefined
Riggat för sök vid Pippi-huset. I någon eller några av de här behållarna finns doftämne som hundarna ska markera på.

De tävlande kommer från både norr och söder. En av dem är Annika Sahlin från Ullared som tävlar med hunden Bonus.

– Hundarna älskar nosarbete. Det är verkligen roligt hela tiden, säger Annika Sahlin när hon pustar ut efter att hon och Bonus klarat av det första momentet i tävlingen – fordonssök.

undefined
Fordonssök är ett av momenten under SM i nosework. Landrins Bil i Vimmerby har lånat ut någon av sina bilar till tävlingen.
undefined
Annika Sahlin med hunden Bonus är med och tävlar i SM i nosework i Vimmerby i helgen. "Vi bor i Ullared men Bonus är född i Hultsfred", säger Annika Sahlin.

Annika Sahlin har tävlat i nose work i flera år med tre olika hundar. Hon ser bara positiva effekter med att aktivera hunden på det här sättet. Att få komma till Vimmerby Astrid Lindgrens värld och tävla tycker hon är extra kul, kanske på grund av att hennes hund är född i Hultsfred.

– Vi var i Hultsfred hämtade honom så det är kul att vara tillbaka i trakterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!