Röntgen har öppnat igen – slipper resa till Västervik

Efter att ha varit stängd sedan i november förra året har röntgen på Hälsocentralen öppnat igen. Den är nu bemannad två dagar i veckan.

Yvonne Dahl och Christina Andersson har alltid en undersköterska till hjälp. Här är det Jennie Södergren som är i tjänst (mitten).

Yvonne Dahl och Christina Andersson har alltid en undersköterska till hjälp. Här är det Jennie Södergren som är i tjänst (mitten).

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-04-05 16:01

När det var dags för Christina Andersson att gå i pension stängde röntgenavdelningen i november förra året. Sedan dess har alla patienter fått åka till Västervik för att röntgas.

Men nu har Region Kalmar öppnat upp avdelningen igen efter att ha värvat två röntgensköterskor. Den ena är just Christina Andersson och den andra hennes syster, i dubbel bemärkelse, Yvonne Dahl.

Yvonne, som gick i pension för fyra år sedan, arbetade som timanställd vid behov fram till röntgen stängde. Nu arbetar systrarna tillsammans på tisdagar och onsdagar.

– Läkarna är jätteglada över att vi är tillbaka, berättar Christina Andersson.

Till sin hjälp har de tre undersköterskor från Hälsocentralen som turas om att jobba på röntgen.

Röntgen i Vimmerby kan hantera alla undersökningar för skelett och lungor. När Vimmerby Tidning är på plats är en patient klar redan efter tio minuter. Då har bilderna skickats till röntgenläkare i Västervik och bedömts. Svaret går sedan till remitterande läkare.

Systrarna Dahl och Andersson är glada över att få jobba igen.

– Jag tycker det är roligt att träffa folk och känna att man gör nytta, säger Christina Andersson.

Yvonne Dahl fyller i:

– Det blir fredag på riktigt och man kan känna att det är helg. Jag har arbetat i snart 50 år med röntgen och det är ett jättebra arbete. Man får träffa allt från bebisar till hundraåringar.

I tisdags var första officiella dagen för röntgen och då gjordes 35 undersökningar. Under onsdagen var 26 patienter inbokade. Tiderna har strykande åtgång, nästa lediga är den 25 april.

En av onsdagens patienter var Marie Marklin i Vimmerby.

– Jag är väldigt glad över att jag slapp åka ända till Västervik. Det är en service och en förmån att ha röntgen här. För mig tog det ungefär en kvart jämfört med en halv dags restid till Västervik. Jag fick bra bemötande och är bara positiv, berättar hon.

För Vimmerby Hälsocentral innebär öppnandet av röntgen också fördelar.

– Utifrån vårt perspektiv är det en klar fördel att röntgen öppnat igen. Vi kan hjälpa patienterna så de blir klara snabbare, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral.

Under sommaren har röntgenavdelningen stängt från vecka 25 till 33. Därefter är det återigen öppet två dagar i veckan.

Yvonne Dahl och Christina Andersson greppar vant tag i röntgenutrustningen på Vimmerby Hälsocentral.
Yvonne Dahl och Christina Andersson greppar vant tag i röntgenutrustningen på Vimmerby Hälsocentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!