Nu har ägarbytet skett på sågen: "känns positivt"

En dryg vecka har gått sedan Bergs timber lämnade över sågverket i Hamra till nya ägaren Vida. "Överlag så känns det positivt och spännande."

Det nya justerverket är ett tydligt exempel på hur ett sågverk är betydligt mer tekniktungt än tidigare. Justerverket är programmerat att scanna och fota varje planka, som sedan justeras utefter programmeringen.

Det nya justerverket är ett tydligt exempel på hur ett sågverk är betydligt mer tekniktungt än tidigare. Justerverket är programmerat att scanna och fota varje planka, som sedan justeras utefter programmeringen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-09-09 06:00

Det säger Patrik Larsson som är platschef på sågverket i Hamra, som numera kallas för Vida VMO AB Vimmerby sedan man gått in i Vidas koncern. 

I början av sommaren stod det klart att Vida förvärvat Bergs Timbers tre sågverk i Mörlunda, Vimmerby och Orrefors samt Gransjö där man bedriver vidareförädling genom hyvling. Den 1 september skedde ägarbytet och på sågverket i Vimmerby jobbar man intensivt med att ställa om till nya organisationens system. 

– Man byter affärssystem, lönesystem – egentligen hela biten byts ut, berättar Patrik Larsson.

undefined
Ute i produktionen blir det också vissa förändringar i arbetssättet i och med ägarbytet. Det blir nya skeppningsmärkningar och virket stämplas med nya namnet.

Han började jobba i produktionen på sågverket 1994. Under sin karriär har han varit med om en stor utveckling inom branschen och flera ägarbyten på sågverket.

– Det var mer människor som jobbade och sågade jättemycket mindre egentligen, jag tror man låg på 40 000 kubikmeter sågat. Utvecklingen har gått framåt något oerhört. I sågverksbranschen har det försvunnit många och det har ju blivit enheter som blir större och större. Det gäller att man är med i utvecklingen för att ha konkurrenskraft. 

– Egentligen så började det från Hemmingsson-tiden och sen såldes det till Assidomän i slutet av -94. Sen blev Assidomän till Setra och diverse grejer emellan där. Sedan gick det över till Bergs för lite drygt fyra och ett halvt år sedan.

Under Bergs tid har två stora investeringar genomförts.

– Det är ungefär två år sedan som vi gjorde sågverksinvesteringen, den var på 30 miljoner. Nu gör vi justerverket som också är på 30 miljoner, säger Larsson.

Investeringen av justerverket har tagits över av Vida. Just nu har man fullt upp med att köra igång det nya justerverket. Tidigare har det krävts fyra personer för att sortera det sågade virket ut efter kvalitet och justera efter behov. Med den nya maskinen scannas och fotas varje planka, och justeras sedan automatiskt. På så vis kan man öka produktionen.

– Vi ska öka produktionen från 140 000 till 170 000 kubikmeter sågad vara på egentligen samma personalstyrka.

undefined
Efter att virket sågats så läggs det att torka i tre till fem dygn. Sedan är det dags att scannas in i justerverket för att avgöra kvalitén.

Personalstyrkan ser inte ut att förändras.

– Vi är 44 stycken ungefär som jobbar här och vi kommer att vara det fortsättningsvis också, det finns inget som påvisat något annat. Sen får vi se vad tiden frambringar i det och vilken utveckling eller vart vi ska dra åt. Men man har uttalat att man kommer att satsa på Vimmerby och även de andra enheterna inom Vida, det känns ju faktiskt väldigt bra. 

Ägarbytet syns tydligt när man blickar ut över de packade virket. I förgrunden syns Vida-förpackade, i bakgrunden syns Bergs Timber.
Ägarbytet syns tydligt när man blickar ut över de packade virket. I förgrunden syns Vida-förpackade, i bakgrunden syns Bergs Timber.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!