Kräftpremiären är här – vi följde med på en fisketur

Augusti månad innebär kräftsäsong och för många till och med kräftpremiär. Vimmerby Tidning hängde med ut på sjön för att se hur det hela går till.

Häftigt och kräftigt. När kameran åkte fram var det dags att posera.

Häftigt och kräftigt. När kameran åkte fram var det dags att posera.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-08-13 07:00

Förr i tiden var det reglerat när på året det var tillåtet att fiska och sälja kräftor. Numera är det tillåtet att göra det året om, men det är många som håller fast vid de gamla traditionerna. I sjön Juttern har fiskerättsinnehavarna bestämt att det är andra onsdagen i augusti som gäller.

En av dem är Fredrik Starenflykt, vars pappa äger mark vid sjön. Han driver ett företag med inriktning på fiske, men just kräftfiske ägnar han sig bara åt som privatperson.

– Som liten var ju kräftfiskepremiären en höjdpunkt. Men då var det ju andra som gjorde allt jobb runtomkring så att jag bara kunde följa med, säger han.

Numera är det för det mesta han själv som riggar burarna, lägger i bete och placerar ut dem. Efter att det är gjort det kan hans egna barn få följa med ut på den roliga biten och cirkeln är på så sätt sluten. Fast just den här morgonen är det Vimmerby Tidnings reporter som får följa med ut. Efter en vecka av regn och blåst tittar solen fram ute på sjön och båtturen ut till burarna blir riktigt trivsam, trots att klockan bara är sju på morgonen.

undefined
Fredrik Starenflykt går med bestämda steg mot båten. Det har blivit dags att plocka upp de första burarna.

Skärmen vid ratten visar att det är ungefär 16 grader i vattnet, vilket enligt Starenflykt inte är en optimal temperatur för att få kräftor. 

Är det för kallt?

– Nej, det är för varmt. Man brukar kunna få mer kräftor när det är kallare i vattnet. Men innan den här veckan var det ungefär två grader varmare, så det har faktiskt sjunkit.

Vi plockar upp ett gäng burar under fredagsmorgonen för att se hur det ligger till. Några mindre varianter i blå plast som ligger ganska grunt till och några av en större modell som ligger lite djupare. Trots det sextongradiga vattnet är Starenflykt inte missnöjd med vad han ser.

– Det är en helt okej mängd ändå. Några är lite för små bara. De ska inte vara under en 10 centimeter ungefär när man mäter dem i utsträckt läge.

De som inte håller måttet får åka tillbaka ner i Juttern, medan de andra behålls till en stundande, traditionsenlig kräftskiva.

undefined
Kräftorna ska helst inte vara under 10 centimeter i utsträckt läge när man plockar upp dem.

Vilket är det bästa betet? 

– Vi kör mest med vit fisk. Mört, gös, braxen, sutter och sånt fungerar bäst.

Hur tillagar man kräftorna på bästa sätt?

– Man kokar dem i åtta minuter med mycket salt, en liten skvätt öl och en sockerbit.

Är det viktigt att ha partyhatt när man har kräftskiva?

– När man var yngre var det ju det, men inte nu längre.

Vad är det viktigaste när man har kräftskiva?

– Kräftorna, såklart!

undefined
När burarna var tömda var det dags att sortera kräftorna, för att kunna plocka bort de som var för små.
Kräftorna kryper in i ingångar som finns på burens sidor. Därinne ligger betet i den orangea lilla boxen och lockar.
Kräftorna kryper in i ingångar som finns på burens sidor. Därinne ligger betet i den orangea lilla boxen och lockar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om