Näs på väg mot rekordsäsong

Astrid Lindgrens Näs går mot en rekordsäsong när det gäller antal besökare. 32 400 besökare så här långt är elva procent bättre mot i fjol.

Astrid Lindgrens Näs har haft en bra säsong och ligger en bra bit över sitt mål vad det gäller besökare för året.

Astrid Lindgrens Näs har haft en bra säsong och ligger en bra bit över sitt mål vad det gäller besökare för året.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2019-08-25 11:00

Det är tredje säsongen som Astrid Lindgrens Näs ingår i samma koncern som Astrid Lindgrens Värld. Sagoparken ser ut att gå mot en rekordsommar när det gäller antal besökare och Näs hänger på den trenden också.

– Just nu ligger vi sex procent över målet för 2019 och 11 procent mot fjolåret. Normalt brukar också september vara en bra besöksmånad för Näs varför vi har förhoppningar om att vi skall hålla försprånget eller eventuellt öka det. Fram till igår har vi haft 32 400 gäster som gått huvudutställning, sommarutställning och i trädgårdarna, säger Joacim Johansson, vd, på Astrid Lindgrens Värld.

Hur står sig siffrorna jämfört med ett par år bakåt i tiden?

– Det är lite svårt att säga eftersom tidigare räknades alla besökare på området, men numera räknas endast de som löser entré och besöker utställningarna och trädgården. Men årets siffra ser ut att bli den klart bästa på de tre senaste åren och det är vi jätteglada för, säger Joacim Johansson.

Anna Thalin är vikarierande verksamhetschef på Näs och delar bilden av att det har varit en lyckad säsong.

– Vi är så nöjda med tillströmningen av besökare och vi har fått mycket positiv respons. Kombinationen av att besökarna kan uppleva allt kring sagorna och figurerna från berättelserna i parken och sedan komma till Näs och få veta mer om personen Astrid är ett bra koncept, säger Anna Thalin.

Vad uppskattas mest av besökarna?

– Det är väldigt olika. En del gillar bara att komma och sätta sig i ett eget litet hörn av trädgården och läsa en bok. Många tar del av utställningarna där den permanenta om Astrid kompletteras av flera andra som är säsongsbaserade. Det finns helt enkelt mycket att se och göra och det tror jag är uppskattat, säger Anna Thalin.

Hur är intresset bland barnfamiljer?

– Vår upplevelse är att det kommer fler och fler barnfamiljer och att Näs känns som en plats för hela familjen. I den senaste utställningen "En lycklig ö" om illustratören Marit Törnqvist har vi gjort ett interaktivt moment för just barnen där de får ett rithäfte att jobba med genom utställningen. Sedan får de chansen att hänga sina konstverk i en ram och bli en liten del av utställningen själva, säger Anna Thalin.

Hur ser programmet för resten av året ut?

– Vi håller öppet september ut och sedan är vi involverade i projektet "Vimmerby berättar" och kommer dessutom ha aktiviteter på läslovet och till jul som vanligt, säger Anna Thalin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!