Peter Fjällgård jobbade natt inom omsorgen. Hade politiska uppdrag. Var föreningsaktiv. Då plussade han på med nystartat företag.
– Jag har alltid funderat på hur det skulle vara att driva företag, och skulle jag göra det så skulle det ske innan jag fyllde 60.
I juni 2018 registrerade han enskild firma. I januari 2019 fyllde han 60.
– Jag registrerade företaget först, sedan informerade jag min fru. ”Vad ska du sälja?”, frågade hon. ”Brända mandlar”, svarade jag. Reaktionen blev ”det var det dummaste jag hört”.
Men mycket vatten har runnit under broarna. Det som började med en smak – kanel och socker – har blivit tio. Tester hemma i köket har slutat i soporna – och i klockrent mitt-i-prick. Några försiktiga test på marknader har vuxit till en bitvis ganska hektisk vardag. Frun är ansvarig för kvalitetssäkring och packning.
– Jag har godisförsäljningen på en del stora event, bland annat GP i Målilla, så det var tjockt med jobb förra veckan och då får barn och barnbarn trummas in och jobba. Under höstarna blir det mest, då är det mycket marknader och höstmarknaden i ALV är en av de roligaste, vi passar liksom in i konceptet.
Bara till höstmarknaden i Astrid Lindgrens Värld kan det bli uppemot ett halvt ton mandel som ska rostas och smaksättas.
I mitten av juni flyttade tillverkningen ut från köket hemma i villan till köket på det tidigare äldreboendet Pärlan i Rumskulla.
– Det har stått tomt, och det är rent fantastiskt. Bra ytor, arbetsbänkar i rätt höjd, och det blir lite ordning på arbetstiderna. När jag står hemma kan det bara rulla på till framåt två på natten. Här blir det mer struktur och organiserat. Och jag behöver inte stänga av vårt eget kök och laga mat på altanen, som jag gjort under vissa perioder. Men, det har haft sin charm det också.
Redan efter två år hade omsättningen ökat och han ombildade till aktiebolag. Men "stort" har aldrig varit målet.
– Utöver min lust att testa att driva företag har en annan drivkraft varit "inga lån", så i början var det inte aktuellt med någon lokal. Jag har inte tagit ut en krona i lön. Och rik blir man inte på mandlar, det är en hobby. Och familjen kommer först. Det är kul att barnbarnen vill vara med och jobba.
Den stora belöningen är kundmötet.
– Om det inte är roligt tre timmar innan en vintermarknad när man ska bygga och det är svinkallt och vet att man får stå och frysa i åtta timmar så blir det ändå roligt när man får träffa kunderna. Särskilt de som inte ska ha något, men som provsmakar och går därifrån med en påse.
Han gick i pension från sitt undersköterskejobb den 1 januari 2024.
– Sista året jag jobbade heltid hade jag, utöver jobbet, hundra dagar ute på event och marknader. Det blev för mycket.
Hitta rätt smaker, och att få rätt konsistens på sockerhöljet kan vara en knepig uppgift.
– För mycket saffran och det smakar kemiskt, för mycket kanel och det stelnar inte. Jag har fått testa mig fram, och det har varit en del trixande innan jag knäckte koden.
Målet var företag innan 60 – det har du uppfyllt. Vad är målet nu?
– Att ta steget att skaffa lokal när frugan är 69 och jag är 66 tyder ju på att vi tänker som vi vore 30, men jag vet faktiskt inte vart det här leder. Vi tycker det är kul, och det finns massor tankar och idéer som snurrar i huvudet. Det är ju ändå x antal tusen bilar som passerar Rumskulla för att åka till Katthult varje sommar. Vi får se.