Lodjur i Vrångfall: "Var inne mitt på gården"

Minst ett modigt lodjur tycks röra sig i trakterna och i september fick Niklas Hjalmarsson påhälsning hemma på gården i Vrångfall när han själv var bortrest.

Lodjur i Vrångfall fångat på bild med en gårdskamera. Enligt Länsstyrelsen sker observationer likt denna med jämna mellanrum och populationen växer.

Lodjur i Vrångfall fångat på bild med en gårdskamera. Enligt Länsstyrelsen sker observationer likt denna med jämna mellanrum och populationen växer.

Foto: Niklas Hjalmarsson

Vimmerby2021-10-11 16:00

– Jag var bortrest men vi har en kamera vid ytterdörren hemma på gården som fångade händelsen på bild. Lodjuret var inne mitt på gården, säger Hjalmarsson.

Det var först den 8 oktober som han rapporterade in rovdjursobservationen till Skandobs men det var inte första gången hans gårdskamera fångat ett lodjur.

– Vi hade besök i vintras också när det var mycket snö. Jag tror det är samma.

Den 4 oktober observerades spår av lodjur i Järnemåla i Hultsfreds kommun och den 10 oktober inkom ytterligare en observation, den gången i Helsiket.

"Lodjuret passerade mig lugnt och stilla på ca 20 meters avstånd", uppger observatören i sin anmälan.

Det sker regelbundet observationer av lodjur i länet och lodjuret är etablerat.

– Den senaste inventeringen visade på minst 11 familjegrupper, ca 60 individer. Det ligger precis över det beslutade målet för länet. Vi ser även en föryngring, alltså att honorna får ungar, och att det fortsatt ökar, säger Fredrik Ustrup på Länsstyrelsens djurenhet.

Varför ökar det?

– Mycket mat och goda förutsättningar.

Tror du att det kan vara samma lodjur vid observationerna?

– Svårt att säga men en vuxen hane har ca 100 000 hektar som hemområde.

Bör man vara orolig att observationerna skett så nära människan?

– De är generellt inte intresserade av människan, är man ute och går är det mer en slump om man möts. Att de kommer nära hus nattetid beror mer på att de är nyfikna som kattdjur rent generellt, säger Ustrup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!