Namntvisten: Bryggmästarn i Boden får heta så – ett tag

Namntvisten mellan Åbro Bryggeri och deras varumärke Bryggmästaren och puben Bryggmästarn i Boden är ännu inte löst.

Frågan om namnet Bryggmästarn tar ytterligare turer inom domstolsväsendet innan det blir klart vem som får rätt; Åbro eller puben i Boden.

Frågan om namnet Bryggmästarn tar ytterligare turer inom domstolsväsendet innan det blir klart vem som får rätt; Åbro eller puben i Boden.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-02-24 16:10

Dagens Juridik var först med att rapportera om att Bryggmästarn i Boden lämnat in ett överklagande till Patent- och marknadsöverdomstolen, där de fortsatt hävdar sin rätt att heta just så.

Vi rapporterade under hösten 2020 om tvisten kring namnet Bryggmästarn, som Åbro menar är alltför likt deras Bryggmästaren som man har varumärkesskyddat. Vimmerbybryggeriet har sålt öl på Systembolaget och krogar under varumärket Bryggmästarens sen 2003 och varumärket är registrerat både i Sverige och EU sen 2007.  Puben "Bryggmästarn" i Boden öppnade i mars 2020 och bolaget fick namnet godkänt av Bolagsverket. Kort efter agerade Åbro med ett varningsbrev till Bodenföretaget och senare med en stämning till Patent- och marknadsdomstolen 

Patent- och marknadsdomstolens prövning i frågan om varumärkesintrånget är inte klar, men under tiden fram till att prövningen är klar så lade domstolen ett interimistiskt vitesförbud – som skulle innebära att Bryggmästarn i Boden måste sluta att använda namnet. Annars skulle de tvingats betala vite. 

Bryggmästarn i Boden överklagade detta beslut, då man menar att det förekommit jäv eftersom samma domare beslutat i frågan två gånger – utan att några nya uppgifter tillkommit. 

Nu har Patent- och marknadsöverdomstolen beslutat att ge prövningstillstånd och att Patent- och marknadsdomstolens tidigare beslut om vitesförbudet inte ska gälla fram tills att beslut tas. 

Hur det blir med själva grundtvisten gällande varumärkesnamnet återstår att se. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!