Musteriet växer snabbt – populärt på årets Matrunda

I helgen anordnades Matrundan i hela Småland samtidigt och många passade på att undersöka utbudet på hemmaplan.

Musteriet i Djursdala har blivit ett populärt utflyktsmål och i helgen hade man omkring 300 gäster per dag.

Musteriet i Djursdala har blivit ett populärt utflyktsmål och i helgen hade man omkring 300 gäster per dag.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-18 20:00

Sammanlagt höll omkring 200 gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger runt om på landsbygden öppet för besökare. En av verksamheterna var Musteriet i Djursdala, som på kort tid växt och blivit ett populärt utflyktsmål. 

– Vi säljer både must och honung. Det kommer folk från matrundan som vill handla och vi har sålt en hel del, säger Staffan Samuelsson, som driver Musteriet.

undefined
Staffan Samuelsson är positivt överaskad av hur populärt Musteriet blivit på kort tid. "Jag tror det är kulturlandskapet här ute som gör det, men sen har vi satsat på matlagning från grunden", säger han.

På lördagen kom över 300 gäster i en strid ström och Staffan räknade med lika många på söndagen. Musteriet premiäröppnade 2020 och Staffan säger att han inte hade kunnat drömma om att det skulle bli så pass populärt.

– Jag hade två busslaster med pensionärer från Vimmerby som kom ut hit och åt ostkaka. Jag tror det är kulturlandskapet här ute som gör det, men sen har vi satsat på matlagning från grunden och rätter som många känner igen men kanske inte lagar hemma.

undefined
Amanda Jones och Wilma Olofsson med hundarna Simba och Doris gillar alla den trevliga miljön på Musteriet i Djursdala.

Amanda Jones och Wilma Olofsson, som besökte Musteriet för andra gången, hade valt varsin grillad macka.

– Vi ville åka och luncha på ett mysigt sälle och njuta av vädret. Miljön här är supertrevlig, säger Amanda.

– Det är också ett plus att de får följa med, säger Wilma och pekar mot hundarna Simba och Doris.

Restaurangen är populär men kärnan i verksamheten är själva musteriet. Inför säsongen satsade man stort och byggde en ny byggnad för tillverkningen. Vem som helst kan lämna in äpplen och bara på lördagen tog man emot två ton.

– Idag är vi uppe i ett ton, bara på en timme. Det är äpplen överallt, säger Staffan Samuelsson.

undefined
Under lördagen tog Musteriet emot två ton äpplen och bara en timme efter att man öppnat på söndagen hade man fått in ytterligare ett ton.
undefined
"Det är äpplen överallt", säger Staffan Samuelsson.
I de här lådorna ligger främst äpplena som kommer från Musteriets egna träd, blandat med äpplen från de som bara lämnat in någon enstaka kasse. Enligt Staffan blir musten bättre om man blandar sorterna litegrann.
I de här lådorna ligger främst äpplena som kommer från Musteriets egna träd, blandat med äpplen från de som bara lämnat in någon enstaka kasse. Enligt Staffan blir musten bättre om man blandar sorterna litegrann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!