Från och med i juni i år kommer gårdsförsäljning av sprit, öl och vin att vara tillåten, detta sedan riksdagen tagit beslut i den omdiskuterade frågan. I en tidigare intervju med Vimmerby Tidning berättade Staffan Samuelsson, som driver Musteriet Djursdala, att han tyckte att förändrade regler kring gårdsförsäljning skulle vara spännande och också kunna innebära möjligheter för verksamheten.
Nu har han dock varit tvungen att tänka om.
– Nej, det blir nog ingenting faktiskt. Jag tycker att reglerna och förutsättningarna lät alldeles för krångliga och omständliga. Det är ingen stor del av vår verksamhet heller, just framställningen av alkoholhaltiga drycker som cider eller äppelglögg och liknande, säger han.
Sedan förslaget om gårdsförsäljning godkändes har flera kritiska röster höjts. Enligt Riksdagens Socialutskott kommer ett av kraven vara att försäljning "endast får ske till besökare som deltagit i ett kunskapshöjande arrangemang som producenten har anordnat och tagit betalt för". Det kan exempelvis handla om en rundvandring eller en föreläsning, som ska hålla på i minst 45 minuter. Folkhälsomyndigheten har föreslagit att 15 minuter ska gå åt till att berätta om alkoholens skadliga inverkan.
– Det blir enormt kostsamt för oss, så det känns inte intressant, säger Staffan Samuelsson.
Om reglerna inte hade varit lika hårda, hade det varit mer intressant då?
– Ja, det tror jag. Men vi har ju redan restaurangverksamhet med alkoholtillstånd här, så vi klarar oss ändå.