Från Göteborgsoperan till Vimmerby kyrka

Från Cabaret på Göteborgsoperan till trettondagskonsert i Vimmerby kyrka. På fredag uppträder musikalartisten Johanna Abenius på hemmaplan, tillsammans med Vimmerby kyrkokör under ledning av Linnéa Jonasson.

Johanna Abenius från Vimmerby är utbildad musikalartist. Under fredagen uppträder hon som gästartist i Vimmerby kyrka, tillsammans med kören under ledning av Linnéa Jonasson.

Johanna Abenius från Vimmerby är utbildad musikalartist. Under fredagen uppträder hon som gästartist i Vimmerby kyrka, tillsammans med kören under ledning av Linnéa Jonasson.

Foto: Malmö nöjesteater/Anna Taflin/Bingolotto

Vimmerby2023-01-05 15:03

Att Johanna Abenius skulle jobba med stå på scen har länge varit självklart. Som liten dansade hon med Aktiv Ungdom hemma i Vimmerby, men sången höll hon mest på med hemma. Första gången hon sjöng för publik var när hon blev framknuffad av en kompis på konfirmationen då ett solo efterfrågades, och inte vågade säga nej.

– Då fastnade jag och tyckte att det var superhärligt, bland det roligaste jag gjort. Innan hade jag sagt att jag aldrig tänker sjunga inför andra människor. Det var dansen som var min grej, säger Abenius.

Det var när Johanna var runt fjorton år och föräldrarna tog med henne till Oscarsteatern i Stockholm som hon förstod att man kan jobba med sång och dans samtidigt. Där väcktes en dröm.

– Jag tänkte då att "den här scenen ska jag stå på".

Vad klappar hjärtat mest för idag – sång, dans eller teater?

– Det är jättesvårt att välja, så det är nog alla tre. Det är nog därför jag älskar musikal! När alla tre grejerna samspelar, och jag får uttrycka något sångmässigt samtidigt som jag berättar en historia även med dans och uttryck i skådespeleri – då känns det på riktigt.

Till vardags bor Vimmerbytjejen Johanna Abenius i Stockholm. Dit flyttade hon direkt efter studenten 2010 för att utbilda sig till musikalartist. Huvudstaden har sedan dess varit hennes utgångspunkt, även om hon nu veckopendlar till Göteborg där hon är med i uppsättningen av musikalen Cabaret. Efter det väntar en roll i Sverigepremiären av storsuccén Wicked som varit högaktuell på både Broadway och West End. Men först – trettondagskonsert i Vimmerby kyrka under ledning av Linnéa Jonasson. Jonasson har en bakgrund som trumpetare, men har skolat om sig till kyrkomusiker på musikhögskolan i Stockholm.

– Vi sjöng tillsammans på ett bröllop i somras, och då frågade hon mig om jag ville gästa konserten. Jag har alltid velat sjunga här hemma egentligen, men det har inte blivit av. Det ska bli jättekul att uppträda med dem – kören och så Gösta Larsson som spelar.

Inför fredagens konsert, där det kommer att bjudas på stämningsfulla låtar klassiska för högtiden, laddar Abenius upp på föräldrarnas gård i trakterna, där hon själv vuxit upp.

– Det är mysigt att vara hemma i Vimmerby.

Den här gången när hon kliver upp framför folkmassan i Vimmerby kyrka är det frivilligt, utan någon kompis som ger en extra knuff i ryggen. Samma pianist som när hon konfirmerades ackompanjerar sången, och cirkeln är sluten.

Från de stora teaterscenerna till Vimmerby kyrka.
Från de stora teaterscenerna till Vimmerby kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!