Anders Wenström tar upp kampen för anrika biografen

Biografen öppnade efter pandemin men slog igen efter bara några månader. Det verkade som om att det definitiva slutet hade kommit, men bakom ridån pågår nu febril aktivitet. "Vi för en aktiv dialog på bred front", säger ägaren.

"Vi skulle gärna se att det finns en biograf men som kommun ser vi inga möjligheter att stödja en kommersiell verksamhet", säger kommunstyrelsens ordförande Jaco Käll (C).

"Vi skulle gärna se att det finns en biograf men som kommun ser vi inga möjligheter att stödja en kommersiell verksamhet", säger kommunstyrelsens ordförande Jaco Käll (C).

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-05-11 06:00

För tre veckor sedan stängde biografen i Vimmerby på grund av dålig lönsamhet. Verksamheten var på is i ett och ett halvt år till följd av pandemin och hade bara hunnit var öppen i knappt fyra månader sedan bioentusiasten Håkan Enock tog över driften. Det blev en kärv nystart och vid den senaste stängningen sa ägaren Fredrik Wenström att han har svårt att se att bion kan öppna igen. För ägarens släkting Anders Wenström, vars farfar Wilhelm Wenström startade biografen i Vimmerby redan 1916, blev beskedet ett hugg i hjärtat. 

– Jag har mer eller mindre vuxit upp på biografen och alla i släkten var engagerade på ett eller annat sätt. Jag var vaktmästare och stod och tog emot biljetter på lediga stunder, annars läste jag läxor i foajén, säger han.

Anders Wenström, som sedan länge bor i Stockholm, bestämde han sig för att ta upp kampen. Ett inlägg på Facebook fick många kommentarer från Vimmerbybor som vill rädda biografen. Engagemanget ledde fram till ett möte med Vimmerby kommun förra veckan.

– Vi ska jobba vidare men exakt vad vi ska göra återstår att se. Det finns ett intresse för att det ska finnas en biograf men kruxet är att få folk att komma dit, säger Anders Wenström.

Ägaren Fredrik kunde inte själv vara med på mötet och är försiktig när han kommenterar bions framtid. Det som behövs, säger han, är en förening eller eldsjälar som kan driva den, helst sju dagar i veckan.

– Vi för aktiv dialog på bred front men vi är inte i mål. Förhoppningsvis ger det resultat annars är det rent krasst så att vi stänger. Självklart vill vi att bion ska finnas men vi måste hitta en lösning, det håller inte att vi betalar privat för att vi ska ha en biograf, säger han. 

På mötet resonerade man förutsättningslöst om hur man skulle kunna gå vidare för att bevara biografen och öka efterfrågan på film på bio i Vimmerby. Oavsett vilja och engagemang från enstaka entusiaster kvarstår det faktum att biografen inte haft tillräckligt många besökare, men Anders Wenström väljer trots det att hålla hoppet levande.

– Jag är naiv nog att tro att chansen är stor. Det jag tror måste till är att skapa en ny driftform där folk är beredda att sätta axeln till och få det att rulla vidare i föreningsform. För egen del tror jag att det finns många som tycker att det finns ett extra värde i att krypa in i biomörkret och låta sig omslutas av det och uppleva film, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) var en av dem som närvarade på mötet.

– Vi skulle gärna se att det finns en biograf men som kommun ser vi inga möjligheter att stödja en kommersiell verksamhet. Om det blir aktuellt kan vi försöka koppla ihop ägaren med någon ideell organisation, säger han.

Föreningslösningen finns redan i Hultsfred och på många andra orter i landet. Det Anders Wenström hoppas på är en blandform där både föreningsliv, kommun och ägare går samman. För att locka folk har han en tanke om att biografen ska erbjuda mer än film.

– Jag tror att man måste jobba med utbudet och addera saker till upplevelsen. Exempelvis vet jag att man förut direktsänt opera. Man kan dessutom använda biografen för exempelvis sammankomster och föredrag eller musikquiz, Man kan också tänka sig olika evenemang, typ en helg med bara Woody Allen-filmer och samtal kring dem, säger han.

Anders Wenström är bördig från Vimmerby och släkting till biografens grundare. Nu engagerar han sig i att försöka rädda den anrika biografen. "Jag har mer eller mindre vuxit upp där", säger han
Anders Wenström är bördig från Vimmerby och släkting till biografens grundare. Nu engagerar han sig i att försöka rädda den anrika biografen. "Jag har mer eller mindre vuxit upp där", säger han
Biografens besöksantal

• Under de fyra månader som bion hann ha öppet efter pandemin låg antalet besökare på mellan 65 och 85 procent under det man haft innan. Det räcker inte för att hålla biografen vid liv och samtidigt vara förberedd för investeringar som onekligen kommer. 

• Ägaren Fredrik Wenström säger att han hade varit glad om man kunde komma upp i en nivå där man i snitt har ett besök av varje kommuninnevånare per år. Då hade ekonomin varit tillräcklig för att både gå runt och utveckla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!