Mot nytt rekordår med getingar

Nu är de här, årets sommarplåga, getingarna. Getingsommaren närmar sig ett rekordår.

Getingsommaren är här, 1 500 arbetsordrar väntar hos anticimex.

Getingsommaren är här, 1 500 arbetsordrar väntar hos anticimex.

Foto: TT

Vimmerby2018-07-13 16:00

Vartannat år ses tydliga mönster om att det blir getingsomrar. Det är jämna år som det sker, alltså infaller det i år. Senast vi hade en getingsommar i Sverige var 2016. Då tog Anticimex totalt i hela landet in 7 000 anmälningar första veckan i juni. Det var ett rekordår. I år var det under samma vecka uppe i 6 000 anmälningar, det kan också jämföras med de 2 000 anmälningar som var 2017.

– Getingar tycker om värme och trivs i ett varmt klimat, än så länge tyder det på att getingtillväxten kommer öka. Men det är klart att om torkan fortsätter så finns chansen att getingarna inte klarar sig, säger Thomas Persson Vinnersten, talesperson för Anticimex skadedjurskontroll.

Anticimex i Kalmar län får in mängder med samtal från människor som vill bli av med getingar vid sina hus. Just nu ligger väntetiden på 15-20 dagar innan man kan få hjälp.

– Just nu har vi 1 500 arbetsordrar i kö. Det är främst i den norra delen av länet, från Västervik in mot Vimmerby, som vi ser flest anmälningar, säger Kim Wiström, presskontakt på Anticimex Kalmar.

Getingar är endast farliga om man är allergisk mot dem. De är inget skadodjur utan gör stor nytta för naturen. De äter insekter som myggor och flugor. De är även med och pollinerar växter. Om ett getingbo inte sitter i vägen, bör man inte ta bort dem.

– Det är klart att det kan vara lite obehagligt att de är så närgångna. Sticken kan skapa obehag och en pirrande känsla efter sig men de är inte farliga, de blir bara aggressiva och sticker när de blir skrämda. Därför ska man försöka undvika att reta getingar genom att göra häftiga rörelser och slå mot dem. Man bör heller inte vara nära deras bo, säger Kim Wiström.

– Vi jobbar på så hårt vi kan för att hjälpa alla som är i kön. Det är svårt att vara förberedda inför de här rekordtopparna. Just nu är vi många som jobbar övertid och helger, vi har även tagit in sommarvikarier och tar hjälp av bemanningsföretag. Nästa vecka kommer vi få in mer resurser och kommer förhoppningsvis kunna beta av stora delar av kön.

De anmälningar som kommit in till Anticimex i Kalmar liknar de rekordtoppar som var 2016.

– Fortsätter det på det här sättet kan vi få ett nytt rekordår, även om det är lite tidigt att uttala sig om det ännu. Men vädret har varit otroligt gynnsamt för getingarna, dock kan det bli väldigt tufft för dem om torkan fortsätter, säger Kim Wiström.

Tips och råd för att slippa getingstick

Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.

Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.

Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.

Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.

Undvik söta eller starka parfymer.

Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.

Gå inte barfota utomhus.

Bär inte kläder i starka färger och undvik gult och andra ljusa mönster.

Källa: Anticimex.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!