Mjölkpriset fortsätter neråt

Efter förra sommarens bottennotering höjde Arla mjölkpriset sju månader i rad. Man har nu för andra månaden i rad sänkt priset, en utveckling som oroar Vimmerbys mjölkbönder.

Arla har sänkt priset på mjölk för andra månaden i rad.

Arla har sänkt priset på mjölk för andra månaden i rad.

Foto: Emil Langvad/TT

Vimmerby2017-05-05 05:00

Från och med den 1 maj är mjölkpriset, alltså vad Arla betalar sina mjölkbönder, 350,1 öre per kilo för konventionell mjölk och 459,5 öre för ekologisk. Motsvarande priser låg i april på 359,1/468,4 öre per kilo och i mars på 369/478,4.

Det är första gången sedan juni förra året, då mjölkpriset nådde historiska bottennivåer, som Arla sänker priserna två månader i rad. I juni 2016 var priset för konventionell och ekologisk mjölk 254,6 respektive 418 öre per kilo.

2016 var ett krisår för svenska mjölkbönder. Totalt lade 300 mjölkbönder ned sin produktion, en minskning med sju procent. Antalet mjölkkor minskade under samma period med 10 000, motsvarande tre procent. Den huvudsakliga anledningen till krisen stavas dålig lönsamhet. Arlas prisändring gäller hela Europa, med undantag för Storbritannien där man gjort bedömningen att lägre ersättning i kombination med säsongsmässig produktionsminskning i dagsläget är för påfrestande för landets mjölkbönder.

I Storbritannien hyllades beslutet av landets mjölkbönders intresseorganisation. I en artikel i lantbrukets affärstidning ALT citeras Michael Oakes vid den brittiska organisationen.

– Många mjölkbönder har en mycket skör ekonomi. Mjölkbönderna behöver en stabil period för att hämta sig och förbereda sig för framtiden.

Även LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, konstaterar att återhämtningen tar tid och att lönsamheten måste hålla i sig för att bönderna ska få en chans att få ordning på ekonomin.

Även om det är långt från dagens nivå ner till fjolårets bottennotering skapar Arlas prissänkning oro bland Sveriges mjölkbönder. I Vimmerby kommun finns det enligt LRF 40 mjölkbönder (mars 2016). Vimmerby Tidning har pratat med Peter Karlsson i Dabbetorp som är en av dem. Han menar att mjölkbönderna är i stort behov av stabilitet.

– Det är svårt att ha långsiktighet när det hela tiden åker upp och ner. Visste man att det låg på en någorlunda jämn nivå så skulle man kunna fokusera på framtiden. Nu vet man inte månad för månad och då törs man inte göra några större investeringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om