Missing people: "Vi ger oss inte"

De jobbar helt frivilligt utan någon ersättning.– Vi ger oss inte så länge anhöriga vill att vi fortsätter leta, säger Felix Karlsson, operativ chef för Missing People i Kalmar län.

"Det är alltid en kamp mot klockan" säger Felix Karlsson, operativ chef för Missing People i Kalmar län.

"Det är alltid en kamp mot klockan" säger Felix Karlsson, operativ chef för Missing People i Kalmar län.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-09 19:00

Sedan i söndags söker organisationen efter en man i 40-årsåldern som försvunnit i Vimmerbytrakten. På söndagen genomfördes skallgång utan resultat.

På måndagen gick sökandet in i en annan fas.

– Vi försöker lägga ihop pusslet med internsök. Det kan vara allt från att knacka dörr, prata med folk, bearbeta tips för att få dem bekräftade eller dementerade, säger Felix Karlsson.

Han bildar ledningsgrupp för det aktuella fallet tillsammans med Christer Ågren och Carl-Johan Andersson som båda kommer från Blekinge och stöttar Missing People Kalmar, som haft svårt att rekrytera folk till ledningsgruppen.

– Vi gör ingenting utan att det finns en polisanmälan i botten. Även om vi i grunden jobbar för de anhöriga, jobbar vi alltid i ett mycket nära samarbete med polisen, säger Christer Ågren.

När organisationen får ett uppdrag är jouren först in.

– Den består av ett 15-tal personer över hela landet och det är alltid någon som svarar på jourtelefonen, 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, säger Carl-Johan Andersson.

När en efterlysning godkänts finns signalement och för det mesta också en bild på den försvunne personen på Missing Peoples Facebook-sida.

När det finns skäl nog att tro att en försvunnen kan befinna sig i ett visst område kallas en skallgångskedja in med hjälp av ett sms som går ut till alla som anmälts sig till skallgångsregistret.

– De som kan kommer, men ingen måste, säger Carl-Johan Andersson.

– Om ett barn försvunnit brukar det komma tusentals, säger Felix Karlsson.

Organisationen har också hundar och drönare till sin hjälp.

– Drönare är mycket bra, den ser långt, kan ta bilder från luften och kan också vara utrustad med värmekamera, säger Felix Karlsson.

Trots det blev det inget resultat vid söndagens sökande efter den försvunne mannen utanför Frödinge.

Ett antal nya tips har kommit under dagen, både från Vimmerbyområdet och andra delar av länet.

– Det är viktigt att värdera uppgifterna. Om en person setts i exempelvis Värnamo och Västervik med bara fem minuter emellan, måste minst ett av tipsen vara fel, men vilket? exemplifierar Christer Ågren.

De tycker det är ett bra sätt att engagera sig.

– Det känns bra att hjälpa till. Kanske hitta pusselbiten som leder till ett avslut.

Ledningsruppen i sökandet efter den försvunne 40-åringen. Fr.v Felix Karlsson, Kalmar, Christer Ågren och Carl-Johan Andersson från Blekinge.
Ledningsruppen i sökandet efter den försvunne 40-åringen. Fr.v Felix Karlsson, Kalmar, Christer Ågren och Carl-Johan Andersson från Blekinge.
Missing Peoples verksamhet

I dag är Missing People en rikstäckande organisation med ett tjugotal regionala avdelningar runt om i landet. Kärnan i organisationen är alla frivilliga personer som ger av sin tid för att hjälpa till i sökandet efter försvunna personer. Alla som leder sökinsatserna, bemannar de regionala avdelningarna och sitter i jouren är frivilliga. Målet är att kunna starta en sökinsats inom sex timmar från det att ett ärende kommer in till vår jour, oavsett tid på dygnet eller plats i Sverige, samt att söka för att rädda liv men också för att ge anhöriga stöd och möjlighet till ett avslut. Visionen är att ingen ska försvinna utan att hittas.

Källa: www.missingpeople.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!