– Det är miljö- och byggnads som har misslyckats fatalt. Jag har haft kontakt med fem-sex av varandra oberoende företag som alla drabbats av märkliga beslut och märkligt bemötande, och det är inte okej, säger han.
Två exempel har också lyfts i Vimmerby Tidning. Pia Lennartsson som måste ha en ramp och nu senast turerna kring Kharmas uteservering.
Där brister både bemötande och tydlighet, enligt Marcus Alsér.
– Även om man är myndighetsutövare och har tillsynsansvar måste man kunna försätta sig i företagarens situation. Skulle de själva klara sig utan lön i tre månader?
Rekreationsområde
– I det andra fallet beskrivs Källängsparken som ett festivalområde och därför kan man få tillstånd för ett arrangemang till klockan 02. Det stämmer inte alls. Källängsparken är ett rekreationsområde 364 dagar om året, säger Marcus Alsér.
Politikernas ansvar
Han betonar samtidigt att det ytterst är ett politiskt ansvar hur verkställande tjänstemän agerar.
– Politiken måste tydligt ta tag i det som brister. Man kan säga nej på olika sätt, om den ena inte kan få bygglov eller vad det handlar om medan den andra längre bort får det, måste det vara glasklart vad det är som skiljer. Så är det inte i de ärendet som jag fått kännedom om, säger han.
Samtidigt anser Marcus Alsér att man inte ska tillmäta Svenskt Näringslivs enkät svar för stor vikt.
Han instämmer gärna i utvecklingschefens analys om att den hätska politiska debatten spelat stor roll.
– Med det mediaklimat vi har i Vimmerby med fokus på en politisk oförmåga slår det mot hela kommunen. Många företagare som svarat på enkäten har kanske bara vad de läst som underlag för sina svar, säger han.
Uppskattningsvis har knappt 100 företag svarat på enkäten. Hur många av dom som haft ett eget ärende hos kommunen vet man inte.
Mycket är bra
– Näringslivet i Vimmerby går jättebra, och det finns många bra exempel på bra stöd och support från kommunen. Jag vet att de jobbar mycket med de här frågorna och det har gett resultat. Men det är fortfarande en del kvar att göra nä det gäller tydlighet och bemötandet, säger Marcus Alser.