Det handlar inte om att sno åt sig fler idrottstimmar, det är Torbjörn Bodman noga med att poängtera.
Jag har redan mina lektioner i idrott och hälsa, det här handlar inte om det, säger han, och presenterar sitt förslag om att varva veckans ordinarie idrottslektioner med pulsträning alla övriga dagar.
- Jag ska göra ett studiebesök på en skola i Borås där de har vanlig idrott två dagar i veckan och pulsträning på 20 minuter övriga dagar, innan exempelvis en mattelektion. Det påverkar eleverna genom att efter ett sådant pass blir de lugnare, de får lättare att ta in allt och lär sig snabbare, säger Torbjörn Bodman.
Rent praktiskt går det ut på att pulsen ska ligga på 75 procent av maxpulsen under hela passet, och träningen kan vara allt från hinderbana och lekar till styrketräning. Dessa träningspass skulle inte ingå i ordinarie idrottslektioner och därmed inte vara betygsgrundande.
Ger det här verkligen resultat?
- Absolut. Det finns mycket forskning gjord som visar att rörelse främjar inlärning och det här tror jag absolut skulle öka elevernas resultat i de teoretiska ämnena, säger Torbjörn Bodman.
Många kommuner planerar att starta och har även startat pulsträning och vi måste hänga på nu, inte om tio år.
Han tror också att faktorer som lärarnas löner och antalet pedagoger i klassrummen har stor påverkan på elevernas resultat.
- Höga löner drar till sig duktiga pedagoger, så är det. Sen vore ett "två-lärarsystem" väldigt bra för eleverna. Alltså, att ha två lärare i klassrummet hela tiden. Men det är enbart en kostnadsfråga.
Torbjörn Bodman tror också att alla rankinglistor över skolornas prestationer inte är helt nyanserade.
- Ta PISA-undersökningen exempelvis. Visst, det är bra med undersökningar men den tar inte upp exempelvis socialt engagemang eller kritiskt tänkande hos eleverna, något som svenska ungdomar är väldigt bra på. Vissa saker mäts inte.