Mer lokal mat i kommunens kost

Kommunernas krav på mer ekologisk och svensk mat till sina enheter, har ökat.
–Vi gör 3 500 portioner dagligen i kommunen, då är det viktigt att vi har bra grejer, säger Ola Gunnarsson och Wisam Salim, områdeschefer på Vimmerby kommuns kostenhet.
Under onsdagen hölls en mässa på Vimmerby gymnasium där leverantörer och producenter som ingår i den kommunala upphandlingen för livsmedel kommande fyra år, fick presentera sig och visa sitt utbud.

John Eskilsson och Benita Lundström från Vättern potatis fanns med på mässan och berättade om sitt utbud.

John Eskilsson och Benita Lundström från Vättern potatis fanns med på mässan och berättade om sitt utbud.

Foto: Fotograf saknas!

Vimmerby2016-11-03 11:00

Frukt, potatis, kött, ost, prinsesstårtor och mycket mer fanns att provsmaka på avtalsmässan på gymnasiet. 

Nyligen presenterades den livsmedelsupphandling som ska gälla från första december i år och fyra år framåt, för de sex kommunerna Vimmerby, Västervik, Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamn. 

Lokala producenter

Syftet med onsdagens mässa var att presentera leverantörerna för de olika kommunernas kostenheter.

– Det är stor uppslutning, vi räknar med att det kommer uppemot 400 besökare i dag, säger Wisam Salim.

Tidigare år har det varit företaget Martin & Servera som stått för nästan hela upphandlingen. Även i år står de för huvudsortimentet, samt mejeri, färskt kött och chark. Men i denna upphandling hittar man även lokala producenter som exempelvis Håkans Glada Utegrisar och Axelssons i Aby, bland annat.

– Det känns jättekul att ha med just dem, det är ju något som gynnar vårt närområde, säger Wisam Salim.

”Början på något stort”

Innan upphandlingen skulle genomföras hölls ett informationsmöte där lokala upphandlare bjöds in.

– Det blev tyvärr ganska dålig uppslutning på mötet. Kanske beror det på att man som småföretagare blir lite skrämd av att vara leverantör till en kommun, med alla lagar och regler och att man måste leverera vad man lovar. Men vi är jätteglada att vi har atgit det här steget nu och skalat ner det till flera mindre enheter, det är positivt och det här kan vara början på något stort, säger Ola Gunnarsson och Wisam Salim.

I den nya upphandlingen är flera varor ekologiska och exempelvis hela sortimentet av kaffe och te är fairtrade.

– Hållbarhetsarbetet är viktigt och det kommunernas krav på at det ska vara mer svenska och ekologiska råvaror, har ökat. Sen kan det inte vara svenskt rakt igenom, det växer ju exempelvis inte tomater i Sverige i februari. Men Det ska ändå vara riktigt bra produkter och vi är glada för de lokala producenter som vi fått in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om