Mer än dubbelt så många knarkbrott i Vimmerby på fem år

Nya hungriga poliser som sätter fokus på knarket och mer knark i omlopp är orsaken till att narkotikabrott blivit det vanligaste brottet i Vimmerby. "Det kan vara den man minst anar som köper några gram till helgen", säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Allt fler Vimmerbybor använder narkotika. Och fler åker fast. Narkotikabrott har nu ersatt smitning från parkeringsskada som det vanligaste brottet i Vimmerby. Enligt siffror polisen tagit fram åt Vimmerby Tidning har antalet narkotikabrott mer än fördubblats på fem år.

Allt fler Vimmerbybor använder narkotika. Och fler åker fast. Narkotikabrott har nu ersatt smitning från parkeringsskada som det vanligaste brottet i Vimmerby. Enligt siffror polisen tagit fram åt Vimmerby Tidning har antalet narkotikabrott mer än fördubblats på fem år.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-01 19:40
undefined
Håkan Karlsson ser flera förklaringar till att narkotikabrott nu är det vanligaste brottet i Vimmerby.
  • Två poliser rör sig utanför en krog i Vimmerby en ljummen fredagskväll i juli. Deras vakande ögon stannar på en ung man i kön. Särskilt hans stora pupiller och röda ögon intresserar dem. 
  • En orolig förälder söker i sonens fickor och hittar vad hon hoppats slippa. Nu blev det en tur till polisstationen med fyndet.
  • En bilförare i tonåren körs ifatt av en polispatrull en söndagskväll i Vimmerby. Ryckningarna i de rödsprängda ögonen och det nervösa uppträdandet är nog för att ta med honom för provtagning. När provresultatet väl kommer ändrar han sig och erkänner att han tagit amfetamin. I förhören berättar han också att han använt kokain, kristall och amfetamin i perioder under hela sommaren.

Det är bara några få exempel från den verklighet som ligger bakom den kraftiga uppgången av antalet narkotikabrott i den specifika statistik för Vimmerby, som polisen tagit fram för Vimmerby Tidnings räkning.

På fem år har narkotikabrotten mer än fördubblats i Vimmerby kommun och är nu det mest förekommande brottet. Fram till och med den sista november hade polisen totalt 132 narkotikabrott anmälda i år. I det finns både eget bruk, innehav, försäljning och framställning. Motsvarande period 2018 låg det på 59 brott.

Håkan Karlsson ser två helt avgörande faktorer till den ökningen. 

– Det är mer knark i omlopp i samhället i stort och vi har fler nya poliser som ser kampen mot knarket som sin käpphäst. Sen har vi ingen direkt öppen droghandel i Vimmerby, men det är några ställen vi haft extra koll på som Gästgivarehagen och Eken, säger han.

undefined
För att få en tydligare bild av narkotikaläget i kommunen har det tagits prover på avloppsvattnet i flera år. Anja Persson, ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun, vill inte dra för stora slutsatser av det ännu. "När vi får femte provsvaret ska vi göra en djupare analys för en tydligare bild av både mängden och vilka preparat som förekommer och hur det förändrats under en femårsperiod."

Enligt kommunens regelbundna undersökningar ligger narkotikabruket stilla bland elever på högstadiet och gymnasiet.

– Där ligger det på fem procent bland de yngre och runt tio procent bland de i gymnasieåldern. Så har det sett ut i flera år, säger Anja Persson, ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun.

Det innebär att cirka 20 elever har testat narkotika när de går i tvåan på gymnasiet. I årskurs 8 i grundskolan rör det sig om ungefär tio elever i varje årskull.

Fortfarande är cannabis den vanligaste drogen. Den som ökar mest är kristall som är en amfetaminliknande substans.

För att få en tydligare bild av narkotikaläget i kommunen har det tagits prover på avloppsvattnet i flera år. Anja Persson vill inte dra för stora slutsatser av det ännu. 

undefined
Cannabis eller hasch är fortfarande den vanligaste drogen

Samtidigt som polisen arbetar mer framgångsrikt och beslagtar mer narkotika är mörkertalet mycket stort.

– Det är ganska många som håller på. Vi ser att det blir vanligare bland de om är ute och festar på nöjesställen, och det är inte bara ungdomar. En grupp är vuxna i åldern 30-40 år som kanske köper några gram till helgen istället för att gå till Systembolaget. Det dyker upp namn i en del telefoner som vi beslagtar vid tillslag och det är inte alla som kontaktas. Men förr eller senare åker de fast, säger Håkan Karlsson. 

I samtliga 20-talet förundersökningar Vimmerby Tidning gått igenom har de misstänkta en gemensam nämnare: Ingen berättar var de fått knarket ifrån.

– Det är olika. En del köper i Linköping eller Stockholm. Nätet förekommer också, säger Håkan Karlsson.

undefined
Bilden förställer Kristall, eller 3 CMC, i ursprungsform, innan det krossas till pulver. Kristall är en amfetaminliknande drog som enligt Tullen är den drog som ökar mest. "Så är det i landet i stort och vi har ingen anledning och tro att det skulle vara annorlunda i Vimmerby", bedömer Anja Persson, ANDTS-samordnare på kommunen.

Han bedömer att det finns de som försörjer sig på narkotikaförsäljning också i Vimmerby.

– Absolut. Det är stora pengar i det här. Vid ett av de senaste tillslagen tog vi knark för över 100 000 kronor. Det är därför gängen krigar om marknaden. Så länge det finns köpare är det intressant för dem.

Två Vimmerbybor har dömts för grovt narkotikabrott under 2022. Det är ett par som odlat över 21 kilo cannabis på tre olika platser. Det finns dock ingenting som säger att de cirka 1,5 kilo som sålts har hamnat på den lokala marknaden.
Två Vimmerbybor har dömts för grovt narkotikabrott under 2022. Det är ett par som odlat över 21 kilo cannabis på tre olika platser. Det finns dock ingenting som säger att de cirka 1,5 kilo som sålts har hamnat på den lokala marknaden.
Knarkbrotten i Vimmerby

Brott       2022       2021       2020       2019       2018

Försälj.:        3            10           2               5             10                         

Framställ.:    2              1           3               0              3

Innehav:      54           35         24             36            19

Eget bruk:   73            49         30            47            29

Totalt:        132            98         59            88            59

(Källa: Polisen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!