Mer jobb för sotare när elpriser stiger

I takt med stigande elpriser får sotare alltmer jobb, många vill elda i sina eldstäder för att hålla hemmet varmt.

Både fastighetsägare och privatpersoner hör av sig till Vimmerby Sotningsdistrikt för att kolla upp sina eldstäder inför hösten.

Både fastighetsägare och privatpersoner hör av sig till Vimmerby Sotningsdistrikt för att kolla upp sina eldstäder inför hösten.

Foto: Arkivbild/Lena Dahlberg

Vimmerby2022-08-30 05:00

I elområde 3 där Vimmerby ingår, har elpriserna ökat markant i augusti. Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om att allt fler väljer elfria värmelösningar, det har även sotaren Mats Karlsson på Vimmerby Sotningsdristrikt märkt av. Nu vill många ha hjälp med sina eldstäder för att kunna elda när elpriserna stiger.

– Det är en uppåtgående trend. Det märks framförallt att kunden eller fastighetsägaren vill ha lite mer koll på sina eldstäder. Och särskilt de som stått avställda som man inte har nyttjat under några år, säger han.

Redan i slutet av juli märktes en skillnad i efterfrågan. Mats Karlsson berättar också att det är viktigt att kolla upp sina eldstäder innan man börjar elda, med tanke på brandrisken.

– Om man är osäker på sin eldstad eller sin skorsten, även om man köpt hus, är det viktigt att kolla upp om de är godkända och om det är okej att elda och nyttja i så att säga.

Hur hösten kommer att bli för sotare är svårt att säga, men man väntar sig fler som vill ha hjälp.

– Man vet inte marknaden riktigt än men det är klart att det är under hösten det drar igång. När det blir lite sämre väder märks det att kunder eller fastighetsägare börjar tänka sig lite för och kollar upp sina eldstäder.

Eldning i eldstäder och kaminer är en lösning flera tar till i tider med höga elpriser. Den ökade efterfrågan hos sotaren Mats Karlsson ser han som positiv.

– Det tycker jag är bra. För det är viktigt med tanke på säkerheten, att eldstäderna är godkända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!