Melin: "Som författare får man stjäla och ljuga"

Barn- och ungdomsboksförfattaren Mårten Melin har träffat har pratat om författarskap med skolelever i Vimmerby kommun. "Mycket handlar om att stjäla och ljuga", säger han.

Mårten Melin besöker i dagarna Vimmerby där han träffar alla kommunens fjärdeklassare och berättar om hur det är att vara författare.

Mårten Melin besöker i dagarna Vimmerby där han träffar alla kommunens fjärdeklassare och berättar om hur det är att vara författare.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-10-20 21:07

Som en del av Vimmerby Berättar har barn- och ungdomsbokförfattaren Mårten Melin under två dagar besökt Vimmerby och träffat samtliga fjärdeklassare på kommunens skolor. På tisdagsförmiddagen mötte han elever från Storebro och Tuna på biblioteket i Vimmerby och samtalade om författarskap.

Mårten Melin har varit verksam som författare sedan 2003 och har totalt skrivit ett 100-tal noveller och romaner för barn och ungdomar.

– Jag föredrar att skriva skönlitteratur där man kan hitta på fritt och blanda sanna historier med rent påhitt, säger Mårten Melin.

På frågan om hur han kommer på idéer till sina berättelser erkände han utan omsvep att mycket handlar om att stjäla från andra.

– Som författare får man stjäla och ljuga hur mycket man vill. Jag hämtar inspiration från böcker och filmer bland annat. Jag brukar jämföra skrivandet med att baka en sockerkaka. Man blandar samman ett antal ingredienser och så blir det en ny kaka eller i mitt fall berättelse varje gång, säger han.

 Hur kan man väcka läslust hos barn?

– Jag tror att vuxna har en viktig roll att föregå med gott exempel och visa att man läser för sina barn. Sedan tror jag även att man kan väcka läslust genom att låta barnen skriva själva. 

Ett av barnen som lyssnade till Mårten Melin var Adnan Mousa från Storebro.

– Vi har läst Mårtens böcker om Spöksystrar i klassen så det var kul att höra hur han tänker när han skriver dem, sa han.

Adnan Mousa från Storebro får sin bok signerad av Mårten Melin.
Adnan Mousa från Storebro får sin bok signerad av Mårten Melin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!