Medarbetare fick frätande lut på skorna

I slutet av 2021 skedde en arbetsplatsolycka på Arla Foods i Vimmerby där en medarbetare fick frätande lut på skorna. Nu har rutinerna uppdaterats.

Magnus Dahlblom berättar att Arla Foods sätter säkerhet i fokus.

Magnus Dahlblom berättar att Arla Foods sätter säkerhet i fokus.

Foto: Henrik Nestor/Privat

Vimmerby2022-01-25 16:25

– När det gäller frätande kemikalier måste man tänka efter. Vi vet att det finns risker och därför ser vi över hur vi ska minimera skador, säger Magnus Dahlblom, platschef på Arla Foods i Vimmerby.

Det var i slutet av november 2021 som en tank hos Arla Foods skulle sättas i service. I samband med det fick en disklösning för hög nivå och en medarbetare fick frätande lut på skorna. Den 14 januari anmäldes det som en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket.

Medarbetaren har inte fått några skador av incidenten och företaget har sett över sina säkerhetsrutiner.

– Det blev en miss i genomgång av rutin och kommunikation. Trots att vi har säkerhetsrutiner kan det ske misstag och nu blev det så. Vi tar det på allvar och alla involverade mår bra.

Efter händelsen har de gått igenom alla moment för att säkerhetsställa att det inte sker igen. Personalen har fått uppdaterad information och utbildning om säkerhetsrutiner.

Magnus Dahlblom berättar att Arla Foods har ett stort fokus på just säkerhet – deras skyddsåtgärder är nästan lika höga som hos ett kärnkraftverk eftersom de arbetar med kemikalier och ånga när de rengör tankar och utrustning.

En rapport över vidtagna åtgärder ska skickas till Arbetsmiljöverket och Dahlblom berättar att de även samarbetar tätt med skyddsombud.

– Jag vill aldrig titta någon i ögonen som skulle få en skada som ger men för livet hos oss. Därför är jag öppen om denna incident och är nöjd med vårt säkerhetsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!